Ozubené kolečko jako symbol nahradil binární kód

Jižní Morava a zvláště Brno prodělalo v posledních 20 letech v oblasti strojírenství významnou přeměnu. Velké tradiční podniky jako První brněnská strojírna nebo Královopolská se zmenšovaly nebo metamorfovaly a paralelně s tím vznikaly nové české podniky a přicházeli zahraniční investoři. Mezi firmami s českým kapitálem jsou dnes efektivní expandující menší nebo středně velké společnosti s významným inovačním potenciálem typu Tescan nebo ASTRA MOTOR. U zahraničních investorů si region prošel přerodem od montoven, které zvýšily primárně zaměstnanost, po příchod velkých hráčů typu Honeywell se specializovanou sofistikovanou výrobou.

„Montážní a výrobní závody masivně přinesly do regionu nové stroje a technologie a v neposlední řadě umožnily místním firmám dodávky do své výroby, čímž přes multiplikační efekt zvýšily zaměstnanost v regionu. Požadavek na vyšší kvalitu a efektivitu často českým subdodavatelů umožnil expanzi na zahraniční trhy, získaná reference byla také vstupenkou do dalších poboček investora nebo do jiných nadnárodních firem. Nezapomeňme, že dobrá zkušenost s regionem a vysoká kvalita života umožnila postupně přicházet zahraničním firmám s vyšší a vyšší přidanou hodnotou nebo rozšiřovat stávající pobočky o servisní služby a vývojová centra,“ říká předseda představenstva klastru jihomoravských strojírenských a IT firem IC4.0 Tomáš Kubala.

Dnešním hitem oboru je Průmysl 4.0, který se prolíná stále častěji celým, nejen výrobním odvětvím. Řeší hned několik oblastí, nedostatek pracovních sil, customizaci výrobků podle požadavků zákazníka a tlumí také růst cen. „Limitem rozvoje je nedostatek pracovních sil, zvláště těch kvalifikovaných. Částečným řešením je umožnění zaměstnávání zahraničních pracovníků, ale proces adaptace ve firmě a často i výuka jazyka nejde přeskočit. Z dlouhodobého hlediska je to právě Průmysl 4.0, který umožní firmám se stávajícím počtem zaměstnanců zvýšit svoji kapacitu a zisk, a tím udržet pracovníky v sílící globální konkurenci a trvale zvyšovat jejich mzdu, protože poroste produktivita práce. Jedinou podmínkou ze strany zaměstnanců je vůle trvale se učit novým věcem a následně se nebát je použít a spolupracovat s moderními technologiemi, které přicházejí,“ uvedl Kubala.

Čelit výzvám moderní doby pomáhá firmám v oboru právě klastr strojírenských a IT firem, který založila před dvěma lety Regionální hospodářská komora Brno. Dnes má už téměř 30 členů. „Propojujeme dál výrobní firmy s IT firmami, poskytujeme sofistikované poradenství v oblasti Průmyslu 4.0 a spolu s našimi univerzitami spřádáme velké projektové plány v oblasti kybernetické bezpečnosti, která je a již navždy bude zásadním tématem. Zřídili jsme rovněž Centrum mezinárodního obchodu, které pomáhá malým a středním strojírenským firmám při expanzi na zahraniční trhy. Navíc jsme nyní spolu s Jihomoravským krajem spustili projekt na angažmá kvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny a Srbska v našich výrobních podnicích,“ uvedl ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon.

Podle něj je jedním z kruciálních nástrojů rozvoje oboru také Mezinárodní strojírenský veletrh. Absolon sám vítá, že se organizátoři věnují cíleně automatizaci, robotizaci a digitalizaci. „Ozubené kolečko je dnes již spíše symbolem pro strojařinu. V dnešní době jsme plně v hájemství binárního kódu. Samozřejmě nesmím zapomenout na náš Kontakt-Kontrakt, který je již dlouhé roky v rámci MSV velmi vítaným B2B nástrojem,“ dodal Absolon.

VIZITKY VYBRANÝCH FIREM

Královopolská, a.s.

Akciová společnost KRÁLOVOPOLSKÁ je předním dodavatelem aparátů pro chemický a petrochemický průmysl a také jeřábů, které nacházejí uplatnění nejen v hutním průmyslu. Více než polovina produkce směřuje do zahraničí. Firma navazuje na více než stoletou tradici společnosti firma Lederer-Porgess Königsfelder Maschinenfabrik, která vznikla roku 1889 jako soukromá firma na výrobu železničních vagónů a parních kotlů. Postupně svoji působnost rozšiřovala na další strojírenské obory.

Šmeral Brno a.s.

Strojírna Šmeral Brno navazuje na historii legendární značky Storek. V současnosti jsou základem výrobního programu společnosti tvářecí linky na klíč automatizované pomocí robotů nebo transferů a samostatné tvářecí stroje a další zařízení pro kovárny. Např. lisy a buchary pro zápustkové kování za tepla nebo kovací válce. Šmeral Brno je přední světový dodavatel strojů pro příčné klínové válcování ocelí a hliníkových slitin. Firma aktuálně zaměstnává kolem 360 lidí.

TOS Kuřim – OS, a.s.

Kuřimská společnost se za více než 70 let své existence stala pojmem. Po celém světě prodala už téměř 88000 strojů. Před několika lety firma rozšířila svoje výrobní kapacity o program ČKD BLANSKO–OS. Sloučením obou společností vznikl unikátní výrobní podnik s širokým portfoliem nabízených strojů a silným technologickým zázemím. Výsledkem je vyšší efektivita výzkumných i výrobních činností. TOS Kuřim – OS, a.s. v současné době ovládá hulínský TOSHULIN, a.s.

ZETOR TRACTORS, a.s.

Brněnský Zetor je tradičním a jediným českým výrobcem traktorů. Svoje výrobky prodává po celém světě. V posledních letech firma vlastněná slovenským kapitálem rozšiřuje počet modelových řad. Nedávno spustila například výrobu strojů modelové řady Major v novém designu.