Nedostatek pracovních sil ve výrobních společnostech chce Regionální hospodářská komora Brno (RHK Brno) řešit přísunem lidí ze zahraniční, a to nejen z Ukrajiny, ale nově i ze Srbska. Dle ředitele RHK Brno Čeňka Absolona je výhodou Srbů pro české firmy jejich profesní zdatnost, což se týká zejména strojírenství, kde chybí nejvíce lidí. Podle odhadů komory chybí na jihu Moravy aktuálně tisíce pracovníků různých kvalifikací a odborností, největší nedostatek se týká výrobní sféry.

„Specifikum Srbska spočívá zejména v balkánské nátuře, se kterou je třeba u pracovníků počítat. Co se ale týče jejich profesních schopností, jsou na dobré úrovni. Zejména v nejvíce nedostatkových oblastech strojírenství má region Srbska i díky dlouhodobé tradici co nabídnout,“ uvedl Absolon. Lidé ze Srbska by se tak podle něj mohli uplatnit v nedostatkových oborech jako svářeči, obráběči, soustružníci, slévači, CNC pracovníci a podobně. V regionu ale chybí i IT odborníci a též personál ve zdravotnictví a pečovatelství.

S hledáním pracovníků v Srbsku pro české zaměstnavatele měla v minulosti zkušenost i společnost ROSIVA Šumperk. Podle jejího ředitele Rostislava Jurky je ale nutné v této oblasti stejně jako tehdy i dnes odstranit některé komunikační problémy.  Ne vždy jednotlivé strany hovoří o významově stejných pojmech. To může vyústit ve velké nedorozumění, které se ve většině případů odhalí, teprve až pracovníci přijedou do Česka,“ uvedl Jurka. Výsledkem pak může být i demotivace pracovníku ze Srbska působit v českých firmách dlouhodobě.

„Vzhledem k celoevropskému nedostatku pracovních sil v této oblasti a rozdílným mzdovým podmínkám ve srovnání s našimi západními sousedy je důležité nabídnout nefinanční konkurenční výhodu. Lidé ze zahraničí (ať se jedná o Ukrajinu, Srbsko nebo ostatní regiony) také potřebují jasnou a dlouhodobou pracovní perspektivu a velmi ocení možnost budoucího sloučení celé rodiny včetně případné asistence pro manžela nebo manželku pracovníka v ohledu pracovního uplatnění či pomoc při zapojení dítěte do zdejšího vzdělávacího systému. V tomto máme zatím oproti západu výhodu, protože tam tento trend ještě nedorazil,“ uvedl Absolon, podle kterého z Evropy projevují zájem o práci v České republice ještě občané Řecka, Itálie, Španělska nebo Bulharska.

RHK Brno v souvislosti s nedostatkem pracovních sil ve výrobě vítá navýšení kvót pro Ukrajince. „Určitě kvitujeme tuto pozitivní změnu v navýšení objemu zpracovávaných žádosti o zaměstnanecké karty, neméně důležitou věcí je však také větší osvěta směrem k potenciálním uchazečům o práci především pak v oblasti jejich perfektní připravenosti na pohovor, jenž je nutnou součástí procesu získání Zaměstnanecké karty,“ dodal Absolon.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              CZECH FUND logo