Zájem o zaměstnance z takzvaně třetích zemí v Česku narůstá. Podle průzkumu Regionální hospodářské komory Brno (RHKB) chtějí firmy nejčastěji pracovníky z Ukrajiny. Poptávka je ale i po nových zaměstnancích ze Srbska či Ruska. Zaměstnávání lidí z třetích zemí s sebou přináší řadu zákonných povinností a podmínek, jež české firmy mnohdy od najímání cizinců odrazují. Vzniká proto množství podpůrných projektů, které mají transfer cizinců do Česka usnadnit. Jedním z nich je i plánovaný projekt RHKB pro podporu najímání pracovníků ze Srbska.

Nedávný průzkum, který mezi firmami provedla Regionální hospodářská komora Brno, dokazuje, že o zaměstnance ze zemí mimo Evropskou unii je stále větší zájem. „Téměř 48 procent respondentů z řad personalistů a majitelů firem uvedlo, že by rádi přijali zaměstnance z Ukrajiny. Více než 26 procent pak mělo zájem i o pracovníky ze Srbska či Ruska,“ uvedl předseda Regionální hospodářské komory Brno Ladislav Chodák. Najímání pracovníků ze zahraničí se však neobejde bez rozsáhlé administrativy. Zatímco lidé přicházející z členských států Evropské unie mají podmínky téměř srovnatelné s Čechy, cizince ze třetích zemí čeká důkladný schvalovací proces. Administrativní zátěž přitom často jak firmy, tak i samotné kandidáty odrazuje.

Najímání pracovníků z nečlenských zemí Evropské unie se proto snaží usnadnit řada projektů. Například plánovaný projekt Regionální hospodářské komory Brno se zaměří na Srbsko. „Zatímco zaměstnávání Ukrajinců už je v Česku poměrně známé, nyní začínají tuzemští zaměstnavatelé spatřovat zajímavý a dosud nevytěžený zdroj lidské síly v Srbsku. Připravujeme proto projekt, který by měl zpřehlednit a zjednodušit transfer pracovníků z této balkánské země,“ uvedl Čeněk Absolon, ředitel Regionální hospodářské komory Brno.

logo brno3 jihomoravsky-kraj logo-komora HKCR3  brnobusiness magnus  WoodTec logo