Jihomoravský klastr strojírenských a IT firem se postupně rozrůstá. Necelé dva roky po jeho spuštění se do něj zapojilo už 23 firem. Výrobním společnostem pomáhá rychleji reagovat na výzvy Průmyslu 4.0 a dalších inovativních procesů, které strojírenství a obecně průmysl dneška provázejí. Nové technologie jako robotizace či automatizace se nejen v jihomoravských firmách setkávají s pozitivním ohlasem, mohou totiž firmám pomoci s kritickým nedostatkem technicky vzdělané pracovní síly.

„Náš klastr se v první fázi soustředil především na aktivní osvětu v tématu digitalizace a automatizace výrobních procesů. Členové i firmy mimo klastr se nejdříve potřebovali zorientovat v trendech, které tento fenomén přináší. Díky organizaci mnoha workshopů, seminářů, mezinárodních konferencí, a především díky naší analýze připravenosti firem na Průmysl 4.0 se nám podařilo nasměrovat většinu členů v inovacích relevantním směrem, což pomůže ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti,“ uvedl k činnosti klastru za necelé dva roky Absolon. Podle něj členové sdružení přirozeně vstupují do vzájemné spolupráce v oblasti průmyslové automatizace, jež je postavena na principech Průmyslu 4.0. Příkladem výsledků takové spolupráce je například Výrobní buňka INTEMAC, která umí sama zkontrolovat a opravit své výrobky. Měřicí stanice umí po dokončení obrábění vyhodnotit kvalitu obrobku a při nalezení nedokonalosti poslat informace do stroje, který obrobek opraví.

Průmyslu 4.0 v jihomoravských firmách rezonuje velmi silně. Zejména jde o oblast robotizace a digitalizace. Například Strojírna Oslavany má robotizovanou buňku, která přináší skokové zvýšení výkonnosti a snižování provozních nákladů, včetně úspory energií. Mnohonásobně vyšší zájem firem o řešení digitalizace výrobních procesů potvrzuje i společnost Act-in CZ, s. r. o., zaměřená na průmyslovou údržbu a servis strojů, vývoj výrobních informačních systémů, poradenství a průmyslové inženýrství pro výrobní závody.

Podle Absolona podniky vzhledem k velké průmyslové tradici regionu společně s aktuálním až kritickým nedostatkem technicky vzdělané pracovní síly intenzivně vnímají, že možnosti, které nové technologie umožňují, jsou pro jejich rozvoj zásadní. Naprostá většina firem nyní vyrábí výrazně nad svoje personální i technologické možnosti, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelný stav. „Zaznamenali jsme i větší ochotu managementu společností se problematikou výrobních inovací zabývat jak personálně, tak i finančně. Téměř 80 procent firem plánuje v nejbližších dvou až třech letech významně investovat do oblastí, jako jsou robotizace či automatizace, a do nových výrobních technologií,“ dodává Absolon. Velká příležitost je podle něj především v oblasti práce s průmyslovými daty a jejich využití v optimalizaci výrobního cyklu s použitím algoritmů umělé inteligence.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size