Regionální hospodářská komora Brno (RHK) rozšířila 7. prosince svoji členskou základnu o 12 firem, celkem jich tak sdružuje již 435. Nad hranicí 400 členů se stav komory pohybuje v posledních letech pravidelně. Dnešního pasování nováčků se zúčastnil i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Ve svém projevu zmínil například důležitost regionálních komor vzhledem k faktu, že se celorepubliková komora stále aktivněji prosazuje jako významný vládní oponent.

Novými členy komory se ke konci prvního prosincového týdne stala například společnost DI industrial spol. s r.o., firma KOVOŽROUT nebo společnost T1 Solution, s. r. o., která se zabývá cloudovými řešeními. Struktura naší členské základny je stabilní, 70 procent z ní tvoří firmy přímo z Brna, 30 % procent jsou společnosti z ostatních částí kraje,“ zmínil k aktuální struktuře ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon.

Co se velikostního rozvrstvení členské základny týče, 8 % z ní připadá na velké firmy, malé a střední podniky tvoří 77 % a 15 % poté podnikající fyzické osoby. Pasování nových členů komory je slavnostní událostí, která se koná pravidelně každé čtvrtletí. Zajímavostí té zatím poslední byla kromě vystoupení Vladimíra Dlouhého i účast bývalého ligového hráče a dnes úspěšného kouče a trenéra Romana Pivarníka. Ten hovořil o své práci s týmem FC Zbrojovka Brno a jako podnět k zamyšlení nabídl téma paralel ve fotbalovém a firemním koučinku. Dále během pasování vystoupil i prezident Svobodné republiky Liberland Vít Jedlička, jenž ve své netradiční přednášce otevřel například téma zdanění firem či téma kryptoměn.

Jednou z nejaktivnějších regionálních komor je přitom právě RHK Brno. Má za sebou celou řadu projektů, z nichž získané finance směřují přímo do jihomoravských firem. Příkladem zdařilého projektu je i jihomoravský strojírenský klastr, který sdružuje inovativní firmy a pomáhá jim lépe se orientovat v situaci Průmyslu 4.0, tedy v aktuálních trendech v oblastech digitalizace či automatizace.

RHK Brno pomáhá firmám také v jejich zviditelnění. Každoročně boduje nejlepší malé a střední firmy v regionu v rámci projektu TOP MSP 2017. V této soutěži letos vyhrála společnost Holek Production, s. r. o., která vyrábí zařízení pro šití, úpravu a údržbu oděvů v domácnosti i ve firmách.