Příležitost potkat nové obchodní partnery a navázat nové příležitosti ke spolupráci letos na Mezinárodním strojírenském veletrhu v rámci akce Kontakt-Kontrakt využilo 233 firem z 15 zemí. Jak sdělil ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon, skoro polovina společností byla ze zahraničí, přičemž převažovali zástupci firem ze Slovenska, které je letos partnerskou zemí veletrhu.

Podle Absolona potvrzuje tradiční akce Kontakt-Kontrakt, na které firmy hledají nové obchodní příležitosti, konjunkturu českého průmyslu. Během dvoudenní akce proběhlo více než 400 dvoustranných jednání jak v jednací expozici v pavilonu A2, tak i na stáncích vystavovatelů. Rekordmanem v počtu schůzek byl zástupce polské společnosti OBREiUP, který jich zvládl 13. Formát akce nepředpokládá uzavření kontraktu ihned na místě. Jedná se o první obchodní jednání. Uzavřené kontrakty se dají očekávat nejdříve půl roku poté,“ uvedl Absolon.

Jednou z firem, jež letos možnost setkání využila, je dodavatel komponentů pro vesmírný průmysl S.A.B. Aerospace, s. r. o. „Kontakt-Kontrakt je pro nás perfektní příležitost, kde je možné potkat nové obchodní partnery i ty stávající a získat nové obchodní kontakty. Pro naši firmu, která je zaměřená především  na  vývoj částí mechanických konstrukcí a hledá výrobní společnosti, jsou schůzky z 90 procent úspěšné,“ uvedl Petr Skalický z vedení S.A.B. Aerospace, s. r. o.

Možnost setkání využila i slovenská společnost MERCHANT, s. r. o., zabývající se robotikou. „Z mého pohledu je Kontakt-Kontrakt velmi dobře zorganizovaná akce. Jako vystavovatel jsem uvítal návštěvy firem přímo u nás na stánku. B2B akce znám i z druhé strany a oceňuji možnost osobně se seznámit s firmou, neboť krátký popis nemůže vystihnout celý rozsah její činnosti,“ uvedl obchodní manažer společnosti Tomáš Mlynka.

10. ročník akce Kontakt-Kontrakt se opět konal v rámci aktivit sítě Enterprise Europe Network. Stejně tak tato celoevropská síť pro podporu přeshraniční spolupráce letos slaví desáté výročí existence. Kulatých výročí se navíc sešlo hned několik. K těm hlavním patří 60 let Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně nebo 100 let od vzniku Československa, což jsou témata, na něž organizátoři veletrhů nalákali znovu desetitisíce návštěvníků.