Aktuální články

Noviny píší o tom, co bylo včera, na internetu najdete informace, co se stalo před chvílí, ale veletrh je médiem, ukazujícím pohled do budoucnosti. I o tom hovořil generální ředitel společnosti Veletrhy Brno, a. s. při zahájení 57. ročníku MSV v Brně.

Jeho pravidelnou součástí je Kontakt-Kontrakt, dlouhodobá platforma pro stimulaci mezinárodní i tuzemské spolupráce, realizovaná Regionální hospodářskou komorou Brno v rámci sítě Enterprise Europe Network. Její další pokračování se konalo 14. - 15. 9. 2015 během nejvýznamnějšího průmyslového veletrhu ve střední Evropě. 231 společností z 18 států z řad veletržních vystavovatelů a návštěvníků, zahrnující i početné zastoupení zahraničních účastníků, především ze Slovenska, Rakouska, Maďarska nebo Ukrajiny včetně zapojení firem z atraktivních trhů, jako Německo, Turecko či Jižní Korea realizovalo přes 800 jednání.

Jde o úspěšný koncept, který propojuje veletrh s individuálními obchodními kontakty v podobě schůzek s přesným časovým harmonogramem. Hlavním účelem nejsou jen předem připravená b2b jednání přihlášených účastníků a první osobní setkání potenciálních partnerů u jednacího stolu, ale i dlouhodobá příprava, asistence a podpora organizátorů před, během a po vlastní akci v podobě balíčku poradenských činností a vzdělávacích služeb s cílem dovést nastartovaná jednání až do fáze uzavřených dohod o spolupráci. Jak celá věc funguje? Aby si účastníci našli k jednání ty nejvhodnější protějšky, při registraci vyplní profil popisující firemní aktivity a nabízený či poptávaný typ spolupráce. Registrační profily jsou následně zveřejněny v elektronickém katalogu, ze kterého si účastníci vyberou potenciální partnery k jednání a výsledek obdrží v podobě individuálního rozvrhu obchodních schůzek Přihlášeným dává záruku jednacích prostor přímo v areálu výstaviště, volný vstup na veletrh a především jistotu obchodních jednání.

Aktivně se letošního ročníku akce Kontakt-Kontrakt účastnili i zástupci 3 fakult Vysokého učení technického v Brně či Mendelovy univerzity, s cílem podpořit vzájemné vzdělávací a výzkumné aktivity, vedoucí ke zvýšení konkurenceschopnosti podniků, přiblížení se potřebám praxe a vytvoření silnějších vazeb mezi průmyslem, vysokými školami a výzkumem. Exportní aktivity bylo dále navíc možné projednat i s 10 zahraničními kancelářemi agentury CzechTrade a možnosti rozvoje podnikání diskutovat s představiteli Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Expozici RHK Brno navštívil i předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, velvyslanec ČR v Německu J.E. Tomáš Podivínský nebo prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

"Velkou přidanou hodnotou akce Kontakt-Kontrakt je možnost setkání se zástupci společností s rozhodovacími pravomocemi. Pestrá škála sektorů, příležitost setkat se s podnikateli tváří tvář, úspora času a úsilí, to vše usnadňuje a zrychluje obchodní proces. Tato zkušenost spolu s profesionální organizací je vřelým doporučením dalším potenciálním účastníkům. Děkuji RHK Brno."                                                                                                                                                                            Hassan Al Sheikh, Saudi Orient Business S.L. (Saudská Arábie)