Na brněnském výstavišti dnešním dnem končí 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu, nejvýznamnější veletržní akce pro průmyslové firmy ve střední Evropě. Regionální hospodářská komora Brno spolu s partnery sítě Enterprise Europe Network* při této příležitosti již po třinácté zorganizovala kooperační burzu Kontakt-Kontrakt.

Tradice pokračuje

Kontakt-Kontrakt je pojmenování pro úspěšný formát akce, jejímž cílem je zefektivnit účast na veletrhu. Účastník se zaregistruje na speciálním portále akce, vyplní svůj profil, kde popíše svou společnost, služby/produkty. Z katalogu přihlášených pak vytipuje ty pro sebe nejzajímavější a požádá je o schůzku. Půlhodinové iniciační schůzky se pak uskuteční v domluvený čas během veletrhu.

Účast je vhodná jak pro návštěvníky, tak i pro vystavovatele. Návštěvníci si dopředu připraví harmonogram jednání a na smluvený čas mají zajištěno i jednací místo. Vystavovatelé rádi využívají možnosti uskutečňování schůzek přímo na svém stánku, aby mohli názorně představit své produkty.

Statistika letošního ročníku

Přihlásilo se nám téměř 400 účastníků z 24 zemí světa. Vyžádáno bylo přes systém 650 schůzek, zrealizovalo se 360 schůzek, další téměř 2 stovky jednání proběhly spontánně přímo na místě. Odhadujeme, že další stovka schůzek se uskuteční ještě dodatečně, buď online, anebo i osobně při jiných příležitostech,“ shrnuje Radek Kopecký z Regionální hospodářské komory Brno, manažer projektu Kontakt-Kontrakt.

Kontaktu-Kontraktu se účastnily i delegace z Finska, Francie, Německa, Polska a Ukrajiny. „Velmi si vážíme účasti 17-členné ukrajinské delegace, pro kterou bylo velkou výzvou překonat administrativní překážky spojené s touto obchodní misí,“ nastiňuje peripetie s příjezdem Kopecký a doplňuje, „z ukrajinské strany je enormní zájem o navázání spolupráce s českými firmami, která byla stvrzena podpisem memoranda o spolupráci.

Přípitek s Mendelem

Na závěr druhého dne se uskutečnil společenský večer spojený s neformálním networkingem v Mendelově muzeu, kde si účastníci se zájmem prohlédli expozici nově otevřenou u příležitosti výročí 200 let od narození zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela.

Osvědčený formát

Akce typu Kontakt-Kontrakt neorganizuje jenom Regionální hospodářská komora Brno, ale i další partneři v rámci projektu Enterprise Europe Network (ale nejenom ti). Tyto akce bývají nazývány anglicky jako B2B, brokerage či matchmaking events. Lze se setkat také s názvem networking, to se ale spíše jedná o neformální náhodné setkávání. Akce mohou probíhat jak fyzicky, hybridně, tak i online.

Z dalších akcí v nejbližší době vybíráme: International Machinery Forum (16.–17. listopadu), DEICy 2022: digitální ekonomika, internet věcí a kyberbezpečnost (21.–25. listopadu 2022).

* Služby Enterprise Europe Network jsou financovány Evropskou unií z nového programu Single Market Program na základě grantové smlouvy č. 101052765 a kofinancovány Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR.

Brno, 7. října 2022
Lenka Votavová, RHK Brno

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size