Nynější doba nahrává nejistotě – někdo se chystá propouštět, někdo už propouští ale v některých segmentech a profesích hlad po pracovnících stále neutuchá a ani prognózy nenaznačují změnu, celkově prostě zaměstnanci stále chybí.

zavoraDnes jsme pro Vás vyzpovídali prokuristu a spolumajitele naší aktivní členské firmy MIVINA s.r.o., která se zabývá náborem kvalifikovaných pracovníků na Ukrajině, pana Milana Závoru.

V čem je Vaše firma unikátní, co můžete ostatním nabídnout?

Naše společnost nabízí komplexní škálu služeb a poradenství za účelem náboru zaměstnanců přímo na Ukrajině. Tak aby si zaměstnavatel vybral opravdu kvalitní zaměstnance a mohl je legálně zaměstnat na našem území. Lidově řečeno „nekupoval zajíce v pytli“.

Prozradíte nám něco o historii Vaší firmy, co Vás přivedlo k tomuto druhu podnikání?

Obrovský hlad po zaměstnancích v ČR, perfektní zázemí na Ukrajině, které jsme časem rozšířili vybudováním vlastního náborového centra ve Lvově. Znalost ukrajinských zvyklostí nejen na trhu práce, a hlavně pak umožnění legálního zaměstnání samotným Ukrajincům, bez toho aniž by museli platit šílené sumy za vyřízení víz pofiderním zprostředkovatelům.

Proč by si firmy měli vybrat na volné pozice právě Ukrajince?

Takto položená otázka zní hodně zvláštně. Je totiž nutné podívat se na jaké pozice a pro jaké obory. Budeme-li brát nízko a středně kvalifikované pozice, tak je důvod prostý. České zaměstnance, potažmo zaměstnance z EU mimo Rumunska a Bulharska na tyto pozice je téměř nemožné je sehnat a díky doposud velkému rozdílu v úrovni života mezi námi a Ukrajinou jsou občané této země stále velmi ochotni nastoupit i do tohoto segmentu trhu práce. K tomu připočteme velikost Ukrajiny - 2. největší země po Ruské federaci v Evropě, cca 45 mil. obyvatel, Slovanský národ, tak jako my = podobný jazyk, tradice, to jsou nejčastější odpovědi našich zákazníků, českých zaměstnavatelů. A my potvrzujeme.

Na jakých pozicích a v jakých oborech Vámi zprostředkovaní zaměstnanci nejčastěji pracují?

Nejčastěji pracují v pozicích operátora v automotive, potravinářského, textilního, strojírenského a stavebního průmyslu.

Ovlivňuje současná situace zájem o zaměstnávání cizinců? Jaký předpokládáte vývoj  v následujících měsících?

Samozřejmě že ovlivňuje, již jen pozastavení činnosti Generálního konzulátu České republiky ve Lvově a uzavření hranic zcela pozastavilo příchod nových zaměstnanců a předpokládáme, že cca 15 % z nich již ani nebudou moci přijet, neboť je jejich budoucí zaměstnavatel nepotřebuje. O poklesu objemů výroby u našich zákazníku nemluvě. Co se vývoje týče, tak předpokládám, že nastávající období letních prázdnin bude na trhu práce docela turbulentní, ale nástupem nového školního roku, respektive od října, kdy se zahájí výuka na vysokých školách, začne návrat k normálu a ekonomika se začne rozjíždět v tom dobrém slova smyslu.

Čím můžete inspirovat ostatní a co byste rád s ostatními členy RHK diskutoval?

Investičními možnostmi na Ukrajině.

Máte nějaký námět pro činnost komory?

S činností naší RHK jsem naprosto spokojený, a jediným námětem, který mě nyní napadá je zvážení možnosti užší spolupráce s Lvovskou obchodní komorou „Terhovou palatou“.

Co Vám udělalo v poslední době největší radost?

No jednak určitě narození dcery naší kolegyně a pak neutuchající zájem o práci v ČR, kdy se někteří uchazeči z Ukrajiny dostali téměř detektivní činností a přes jazykovou bariéru na můj telefon, a to přes kontaktní údaje v adresáři firem RHK Brno.

Co považujete za dosavadní největší úspěch v podnikání?

Přes 3500 legálně pracujících zaměstnanců v ČR, díky našim službám, platících řádně daně a odvody, kupujících služby a zboží, kteří nemuseli různým „šmejdům“ platit šílené peníze za to, aby mohli legálně pracovat a žít na území ČR. S tím pak spojená i osvětová činnost, kdy učíme uchazeče, že i přes všechna martýria mají svá práva a povinnosti, že se mají na koho obrátit v případě potřeby, že u nás existují neziskovky, které v případě potřeby umí pomoci bezplatně a rovněž pozorování jejich rozvoje, kariérního postupu a vůbec správné adaptace jako takové.

Děkujeme za rozhovor!


Líbil se Vám tento článek? Chcete také představit svoji firmu?
Kontaktujte nás: Petra Lapešová, tel: 532 194 951, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size