RHK Brno, to je místo, kde se setkávají podnikatelé i jejich podnikatelské zájmy. Naším cílem je pomáhat firmám nalézt zakázky, navázat kontakty, získat informace i vědomosti, poradit a poskytnout služby nezbytné k úspěšnému podnikání.

Dnes jsme pro Vás připravili představení naší vysoce odborně zaměřené členské firmy MCAE Systems, s.r.o. Společnost se především zabývá 3D skenováním jeho následným zhmotněním v podobě 3D tisku, ale také např. službami reverzního inženýrství chybějící dokumentace fyzických součástí.

Linked in úvodní fotka 27 let 03

  • V čem je Vaše firma unikátní, co můžete ostatním nabídnout?

Zásadní roli hraje komplexnost nabídky. Od spolupráce při vývoji prototypů, přes skenování a konstruování ve 3D až po výrobu. Díky tomu, že co do výbavy disponujeme největším zázemím 3D tiskáren v České republice a že nabízíme celkové řešení, včetně ověřování použitelnosti systémů v praxi, daří se nám kontinuálně růst. Výrobní firmy si uvědomují, že musí být stále efektivnější a námi nabízené 3D technologie jim v tom úspěšně pomáhají. Z našeho pohledu přinášíme zákazníkům něco navíc – komplexní řešení a hlavně know-how – počínaje analýzou potřeb a doporučením příslušné technologie přes dodávku a instalaci zařízení až po školení uživatelů, technickou podporu a servis.

  • Prozradíte nám něco o historii Vaší firmy, co Vás přivedlo k tomuto druhu podnikání?

Když jsme v roce 1995 začínali nabízet místním výrobním firmám počítačové 3D technologie nejprve v podobě CAD softwaru, měli jsme s nimi již zkušenost z předchozích let, ale ukázalo se, že jsme svým myšlením dál, než naši zákazníci a museli jsme se jim trochu přizpůsobit, protože zpočátku se uživatelé odmítali i jen učit obsluhovat počítač. Brzy jsme pochopili, že daleko důležitější budou technologie (a zařízení), které jsou k oblasti CAD/CAM navazující, tedy 3D tisk prototypů, 3D měření pro digitalizaci dílů a softwarové řešení na zpracování CAD modelů i programování CNC obráběcích strojů. Po 3D tisku jsme pokukovali již od založení firmy, ale v té době se internet ještě prakticky moc nepoužíval, takže dosah informací byl omezený a rozhodující se ukázala až návštěva veletrhu Euromold v roce 1996, kde jsme se seznámili s firmou Stratasys a ujasnili si možnosti spolupráce. Prvními zákazníky, kteří od nás nakoupili 3D tiskárnu byli tenkrát Škoda Auto a ČVUT v Praze. Řešení pro 3D digitalizaci od firmy GOM (nyní se celosvětově začleňuje pod firmu ZEISS) je jedním z pilířů našeho portfolia a poprvé jsme se s nimi setkali na uživatelské konferenci, kterou pořádal právě Stratasys. S 3D skenováním jsme pracovali již delší dobu. Že je pro nás GOM vhodným partnerem bylo vidět při bezproblémovém použití jím skenovaných 3D dat v CAD/CAM softwaru Tebis. Tebis a GOM si výborně rozumí a přenos dat i jejich úpravy jsou na velmi vysoké úrovni, využitelné v celém rozsahu výroby obráběním. Čas ukázal, že rozhodnutí jít touto cestou bylo správné.

  • Je Vaše firma nositelem nějakého zajímavého řešení?

Zajímavých řešení nabízíme spousty, a tím propojením s daným oborem našeho zákazníka pak vznikají velmi zajímavé projekty. Abychom nemluvili jen o výrobních podnicích, napadá mě třeba spolupráce s nadějnými studenty z TU Brno Racing, kde využili celé spektrum našich technologií při vývoji jejich závodního monopostu. Dále jsme digitalizovali historický skvost ze soukromé sbírky – roadster Škoda Sport – typ 966. S renovací historicky cenných veteránů i současných sportovních vozů se nesetkáváme poprvé. Před několika lety jsme kompletně převedli do 3D vůz Aero 50 Dynamik. Team Projekt Spielberg je závodní tým leteckého seriálu Red Bull Air Race a ti využívají naše technologie k testování nově vyvinutých dílů před finální výrobou z kompozitních materiálů. Mimořádné pozornosti médií i veřejnosti se těšilo online frézování sochy Tomáše Garrigua Masaryka v nadživotní velikosti, které jsme řešili pro unikátní výstavu nazvanou 100RIES, kterou pořádaly Veletrhy Brno k 100. výročí založení Československé republiky při MSV v Brně v roce 2018. Na zrekonstruovaném Moravském náměstí v Brně si může každý prohlédnout bronzovou plastiku Brna z doby obléhání švédskými vojsky v roce 1645, na jejímž modelu pro zaformování do písku jsme se také podíleli.

Ale základem jsou samozřejmě výrobní firmy typu Bosch, kde třeba používají náš skener pro optické snímání a měření v oblasti nástrojů pro vstřikování plastů, ale i pro plastové produkty samotné. Informace o deformaci vstřikovaných dílů usnadňují přesnější nastavení parametrů lití, přizpůsobení konstrukce plastových dílů a ověření jejich funkčnosti. Kromě samotného měření jsou také důležité záznamy o stárnutí dílů a případné povrchové vady, které mohou indikovat vady vnitřní. Propojení se simulačním či jiným softwarem je také důležité, neboť usnadňuje opravy skutečných dílů pomocí reverzního inženýrství.

  • Jaký úspěch jste v poslední době jako firma zaznamenali?

Úspěchem je každá vydařená instalace u zákazníka, kde se budují vyspělá pracoviště a odměnou je pak jejich nadšení a ochota se učit těmto novým technologiím a vytěžit z nich maximum pro úspěch podniku. Přiznejme si, že technologie sice dokážou posunout inovace na vyšší úroveň, ale bez člověka a jeho schopností ji implementovat a využívat, by byla k ničemu.

Doufejme, že za úspěch budeme moci považovat také nově založenou firmu Additive Systems, s.r.o., kde je MCAE Systems spoluvlastníkem a kam jsme přesunuli obchodní aktivity rychle se rozvíjející technologie 3D tisku z kovů. Na základě distributorské smlouvy bude tato firma zastřešovat značky Desktop Metal a Xact Metal na českém a slovenském trhu. Tam vidíme velký potenciál, zejména pro oblast výroby nástrojů a sériovou výrobu kovových dílů pro koncové použití.

  • Čím můžete inspirovat ostatní a co byste rádi s ostatními členy RHK diskutovali?

Inspirací by mohla být vytrvalost v tom, čemu se věnujete. V podnikání je potřeba mít svou vizi a věřit věcem, které děláte. A někdy opravdu trvá, než technologie vyspěje a trh ji začne v široké míře akceptovat. Je potřeba to nevzdat a vytrvat. Avšak lpění na postupech a status quo, která nefungují, se nemusí vyplatit, tak by možná mohla být zajímavá diskuse s ostatními členy nad tím, kde je tato tenká hranice, jak poznat bod zlomu, kdy ještě vytrvat a kdy jít dál. Zkušenosti ostatních členů by mohly být přínosem pro všechny.

  • Máte nějaký námět pro činnost komory?

Pro menší a střední firmy je někdy těžké se dostat k relevantním kontaktům velkých, nadnárodních společností. Ty jsou také často svázány konkrétními postupy, jak se stát „ověřeným“ dodavatelem. Takže mě napadá, že by mohlo být zajímavé uspořádat vždy s takovou vybranou větší firmou nějaký přednáškový den, kde by buď menší firmy typu dodavatelé technologií mohly představit své portfolio nebo by naopak nadnárodní společnost představila svou činnost v rámci jednotlivých oddělení či divizí a mohla by se tím snadněji rozproudit případná obchodní jednání a více tak zapojit lokální, středně velké podniky a rozvíjet dodavatelské řetězce.

  • Co považujete za dosavadní největší úspěch v podnikání?

Začínali jsme jako malý podnik, dnes naše řešení používají ŠKODA AUTO, Volkswagen, Robert Bosch nebo třeba Tescoma. Za naším úspěchem stojí cit pro využití správné techniky ve správný čas, do značné míry pak i šťastný výběr zahraničních partnerů. Dnes máme na kontě stovky dodaných profesionálních zařízení i komplexních řešení, které se uplatňují v nejrůznějších průmyslových odvětvích. Naše společnost představuje integrační článek mezi technologiemi zahraničních partnerů a zákazníky. Umíme zkrátka 3D technologie dobře implementovat do výrobních procesů firem. Na co jsme opravdu pyšní, jsou naše úspěšně zrealizované zakázky a spokojení zákazníci. Těší nás, že jsme vnímáni jako lídři na poli 3D technologií.

Děkujeme za rozhovor!

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size