Our strategic projects

Centrum mezinárodního obchodu

RHK CMO

Více

INDUSTRY CLUSTER 4.0

IC 4.0 final

Read more

Enterprise Europe Network

een bez textu

Read more

Business Club

rhk businessClub verticalColor beztextu

Více

Project Education of Brno RCC‘s members II

vlajkaEU

Read more

Kont(r)akt

 

RHKB Kontrakt logo animace 300px

Více

Latest news

Společnost ASIO, členská firma RHK Brno, pracuje v oboru vývoje, výroby a dodávek technologií pro čištění odpadních vod, úpravu vod a čištění vzduchu. Široké spektrum dodávaných vodohospodářských produktů nachází uplatnění při čištění odpadních vod z rodinných domů, obcí, nemocnic a v různých průmyslových odvětvích. Dále se pak zabývá využitím energie z odpadních a šedých vod, recyklací vody a energie, omezením rozvoje sinic ve vodních nádržích.

„ASIO svou činnost nikdy nezamýšlelo jen jako výdělečnou, ale jako službu životnímu prostředí a lidem,“ říká úvodem Ing. Karel Plotěný, jednatel a spoluzakladatel ASIO.

Výzkum a vývoj
V roce 2019 bylo v ASIO řešeno 11 výzkumných projektů. Všechny projekty podporují vizi firmy a jsou tematicky zařazeny do oblasti čištění a úpravy vod, úspory vody a energie. V současnosti probíhají výzkumné práce v oblasti využití nanotechnologií k filtraci vod, ověřování technologií k odstranění těžkých kovů, recyklace fosforu, zpracování kalu z čistíren, čištění splachů z komunikací, recyklace šedých vod* a tepla z nich atd. Směrem k udržitelnému chování je orientována spolupráce se školami a výzkumnými centry (např. v Brně s AdMaSem).

* Šedou vodou nazýváme podle EN 12056 splaškové odpadní vody neobsahující fekálie a moč, které odtékají z umyvadel, van, sprch, dřezů apod. Šedou vodu, zejména z koupelen, je možné po úpravě použít jako vodu provozní (tzv. bílou vodu) pro splachování záchodů, pisoárů a zalévání zahrad, čímž vzniká výrazná úspor nákladů na stočné. (pozn. red.)

grey water Pilotní jednotka k recyklaci šedých vod

Konkrétní řešení a realizace
Na výzkumné práce a pilotní projekty již navazují konkrétní akce, realizace propustných povrchů, které sníží množství nečištěných vod odtékajících odlehčovacími komorami a tím i kvalitu vody v povrchových tocích, realizace dalších objektů pro tzv. hospodaření s dešťovou vodou (HDV), které podpoří myšlenku modrozelené infrastruktury, certifikace extenzivních přírodě blízkých čistíren odpadních vod, které přispívají k navýšení množství vody v přírodě, nebo termické zpracování odpadů, které umožní jejich využití ke zlepšení půdních podmínek např. při tvorbě zeleně. Např. systém recyklace bazénových vod by mohl ušetřit městu Brnu nemalé prostředky (návratnost investice 2–3 roky).

Rosty
AS-TTE ROŠTy
v rámci ASIO budovy – budoucí venkovní posezení
(polopropustné rošty AS-TTE ROŠTy
představují inovativní
a velmi ekologickou formu zpevňování povrchů)

Výuka
ASIO podporuje i vzdělání v nejnovějších trendech – spolupracuje na výuce na VUT v Brně, Masarykově univerzitě, Mendelově univerzitě v Brně, ČVUT v Praze, ASIO podporuje i činnost některých Místních akčních skupin.

Webináře
V roce 2014 ASIO spustilo osvětové webináře, které navštíví každý rok tisíce lidí. Webináře je možné si pustit i ze záznamu (kanál ASIO na YouTube), naleznete tam např. domovní a malé čistírny odpadních vod, závlahy odpadní vodou, využití šedých vod, separace tuků a olejů, sinice a mnohé další.

Modrozelené semináře
Na leden a únor 2020 je připravena série seminářů na téma Modrozelená infrastruktura aneb vize, technická řešení a legislativa na modro-zelené téma (modrozelená reprezentuje zeleň a vodní plochy ve městech). První seminář proběhne v Brně 30.01.2020 v Kongresovém centrum BVV, další budou následovat v dalších krajských městech ČR.

modrozelená

Zmoklá sova
Koncem roku 2019 vznikl nápad dokázat, že dešťová voda není vhodná jen k zalévání či splachování, ale i ke konzumaci. Co takhle uvařit z dešťové vody pivo?

„Zmoklá slepice je pro většinu z nás dobře představitelná, i když i na tu se už musíte jít podívat do ZOO,“ říká s nadsázkou Karel Plotěný a vysvětluje, jak vznikl originální název, „slepice ale není firemním ptákem. A proto když v názvu chceme pospojovat všechny aspekty, tzn. déšť, užitečnost a firemní symbol, tak se „zmoklá sova“ přímo nabízí.“

Ve spolupráci s minipivovarem Frankies vznikl ležák Zmoklá sova, který budete moci ochutnat na výše uvedených Modrozelených seminářích a na Festivalu architektury.

zmokla sova

Společnost ASIO, spol. s r.o. byla založena v roce 1993, v roce 2019 se přejmenovala na ASIO TECH, spol. s r.o.. Společnost je dlouholetým je členem RHK Brno (od roku 1994). V patnáctileté historii soutěže malých a středních firem v brněnské metropolitní oblasti TOP MSP vyhlašované RHK Brno se sedmkrát umístila v první desítce, nejlepšího výsledku dosáhla v letech 2009 a 2019, kdy se umístila na 3. místě.

 

Zpracovala: Lenka Votavová, RHK Brno
V Brně dne 22. ledna 2020

Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podnětné články posílejte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size