Our strategic projects

Centrum mezinárodního obchodu

RHK CMO

Více

INDUSTRY CLUSTER 4.0

IC 4.0 final

Read more

Enterprise Europe Network

een bez textu

Read more

Business Club

rhk businessClub verticalColor beztextu

Více

Project Education of Brno RCC‘s members II

vlajkaEU

Read more

Kont(r)akt

 

RHKB Kontrakt logo animace 300px

Více

Latest news

Dalekozrakost. Krátkozrakost. Vetchozrakost. Šedý zákal. Zelený zákal. Diagnostika a řešení těchto i dalších očních vad a onemocnění jsou doménami oční kliniky Neovize s.r.o. Zelené vidění“ ale nesouvisí se zeleným zákalem, ale se zeleným cítěním kliniky, v jehož souvislosti byla zavedena např. i níže uvedená opatření.

Sklo místo plastu
Pacienti čekající na vyšetření si mohou načerpat vodu do skleniček (ne jednorázových plastových kelímků). Výdejníky na vodu jsou připojené na vodovodní řad (bez plastových barelů).

Třídění odpadu
Na celé klinice se důsledně třídí odpad.

Omezení jednorázových pomůcek
Tam, kde to jde a není to na úkor sterility/hygieny či kvality poskytované péče, se používají materiály, které umožňují opakované užití (např. na operačních sálech používají bavlněné operační čepice místo jednorázových).

Sestricky
Sestřičky na opračním sále v bavlněných čepicích, které si samy vybraly

Méně papírování
Omezují papírovou dokumentaci – kde je to možné, vedou dokumentaci v jen elektronické podobě.

Jeden služební vůz
Ve firmě mají minimum služebních vozů – konkrétně v Brně jeden na cca 35 zaměstnanců. Na služební cesty tak jezdí zaměstnanci primárně hromadnou dopravou, nejčastěji vlakem.

Výsadba stromů
Vysadí strom za každého pacienta, který podstoupí laserovou operaci v rámci "lasik party" (skupinová akce). Vysadili již cca 5 000 stromů.

Některá opatření fungují již od založení kliniky v roce 2008, jiná byla zavedena teprve nedávno. „Převážná většina zaměstnanců vnímá ekologická opatření pozitivně, někteří sami přicházejí s dalšími návrhy. A někteří se ekologickému chování prostě naučili, nikdo se nebránil,“ říká s úsměvem Lenka Tuzová, ředitelka kliniky, a dodává, „ze strany pacientů se jejich hodnocení týká spíš námi poskytované odborné péče či přístupu k pacientům. Pokud někdo naše ekologické chování hodnotí, pak jednoznačně pozitivně.“

Je vidět, že i v prostředí oční kliniky, které ze své podstaty musí dodržovat přísná hygienická opatření, lze najít oblasti, kde je možno ekologická opatření zavést bez dopadu na kvalitu poskytovaných služeb.

Navíc se ukazuje, že z dlouhodobého hlediska se ekologická řešení ukazují jako levnější.

„Dříve jsme například za jeden rok utratili kolem 10 tisíc korun za barely s vodou a plastové kelímky. Instalace výdejníků vody napojených na vodovodní řad sice znamenala vyšší jednorázový náklad, ale během necelých 4 let se nám investice vrátí. Ještě lépe to vychází u bavlněných operačních čepic v porovnání s těmi jednorázovými,“ vysvětluje Lenka Tuzová.

Oční klinika Neovize s.r.o. je největší oční mikrochirurgické pracoviště v Jihomoravském kraji. Poskytuje péči v širokém spektru zahrnující především operace dioptrických vad, šedého zákalu, sítnice a keratokonu a ročně provádí více než 5 000 očních operací.

Společnost Neovize s.r.o., která je  členem RHK Brno, se ve své jedenáctileté historii pětkrát umístila v první desítce soutěže malých a středních podniků v Jihomoravském kraji TOP MSP, v roce 2018 a 2019 obsadila 2. místo.

Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podnětné články posílejte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Zpracovala: Lenka Votavová, RHK Brno
V Brně dne 16.1.2020

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size