Our strategic projects

Centrum mezinárodního obchodu

RHK CMO

Více

INDUSTRY CLUSTER 4.0

IC 4.0 final

Read more

Enterprise Europe Network

een bez textu

Read more

Business Club

rhk businessClub verticalColor beztextu

Více

Project Education of Brno RCC‘s members II

vlajkaEU

Read more

Kont(r)akt

 

RHKB Kontrakt logo animace 300px

Více

Latest news

Queen Elizabeth II 1279788Ilustrační foto, zdroj zde.

  

Nic není pro cateringovou společnost Royal party servis spol. s r.o. příliš velké sousto. Obsluhovali totiž anglickou královnu. Jejich klientela zahrnuje významné banky, instituce, firmy soukromého i veřejného sektoru jak v ČR, tak i v zahraničí. Požadavek na ekologičtější chování však nevzešel od klientů, ale od firmy samotné.

 

Rozhodně to nebylo oteplování, co nás vedlo zamyslet se nad ekologickou stránkou naší podnikatelské činnosti, ale každodenní život současné civilizace na planetě a její nešetrnost k přírodě jako celku, myslíme si, že je potřeba věci měnit na komunální úrovni, pracovat s myšlením jednotlivců a komunit,“ vysvětluje firemní postoj Josef Blaštík, jednatel společnosti.

Když si před 5 lety definovali ekologické priority, tak okamžitě začali nový postup a přístup implementovat. Starším kolegům sice museli udělat edukaci, i ti však přes počáteční nejistotu přijali zelený postoj za svůj.

Suroviny jsou základ
Více než 70 % surovin pochází z ekofarem. Preferují lokální produkty, a tak snižují náklady na dopravu, ale zátěž na životní prostředí. „Optimalizovali jsme naši logistiku o více než 25 000 km ročně a od roku 2021 počítáme i s elektromobilitou,“ říká Blaštík.

Nádobí
Nádobí potřebné na přípravu jídel umývají horkou vodou, je-li třeba pak používají i ekologické mycí prostředky. Servis pokrmů a nápojů probíhá buď na porcelánových servisech, anebo tam, kde dříve využívali jednorázového plastového nádobí (např. outdoorové akce a akce pro větší množství návštěvníků), tak na ekologickém inventáři. Jedná se o jednorázové kompostovatelné nádobí z cukrové třtiny a banánových listů, slámy. Ubrousky pořizují z recyklovaného papíru. Jednorázové nádobí nemyjí a to porcelánové/nerezové myjí ekologickými mycími prostředky.

Minimalizace odpadu
Nebalí a nepoužívají plastový obalový materiál, nahradili jej recyklovaným papírem. Při pořádání eventů se řídí mechanismem ZERO WASTE, třídí odpad a to i biologický odpad. Co se týká gastroobalů, tak většinou využívají vratné obaly a papír.

Cílem však není třídit a recyklovat, ale vracet obaly do oběhu,“ upozorňuje Blaštík, „proto poskytujeme slevu na kávu nebo oběd do vlastní nádoby a vyšší poplatky za krabičku pořízenou u nás na catering s sebou. Omezujeme a snažíme se odstranit nadbytečné položky, jako jsou míchátka, brčka, porcovaný cukr a další. Po průzkumu mezi našimi hosty jsme zjistili, že vlastně tyto ani nepotřebují.

Nespotřebované pokrmy? Tento pojem neznáme,“ diví se Blaštík a pokračuje vysvětlením, „vždy všechny pokrmy spotřebujeme, včetně bio odpadu, máme vlastní zahradnictví a chov slepic.

Zelené workshopy a stromy
Ve spolupráci se zážitkovou agenturu Royal Event s.r.o., svou sesterskou firmou, do svých eventů záměrně zařazují i workshopy o environmentálním chování a zodpovědnosti k odpadovému hospodářství. Organizují i firemní akci, na které i se svými rodinami vysazují rostliny a stromy ve veřejných parcích a prostranstvích.

S klidným svědomím můžeme přísahat na tu nejdražší svíčkovou, že nám vždy záleží na kvalitním výsledku a vašem jedinečném zážitku,“ říká závěrem Blaštík, „naši zákazníci sice bohužel dosud hodnotí naši ekologickou snahu málo a za cenu nižších nákladů akceptují nezelený catering, nicméně do budoucna vidíme náš zelený přístup jako konkurenční výhodu.

Cateringová společnost Royal party servis spol. s r.o. byla založena v roce 1995 a od roku 2011 je členem RHK Brno.

Zpracovala: Lenka Votavová, RHK Brno
V Brně dne 30. ledna 2020

Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podnětné články posílejte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size