Our strategic projects

Centrum mezinárodního obchodu

RHK CMO

Více

INDUSTRY CLUSTER 4.0

IC 4.0 final

Read more

Enterprise Europe Network

een bez textu

Read more

Business Club

rhk businessClub verticalColor beztextu

Více

Project Education of Brno RCC‘s members II

vlajkaEU

Read more

Kont(r)akt

 

RHKB Kontrakt logo animace 300px

Více

Latest news

Ochrana životního prostředí, hydrogeologie, sanace, inženýrská geologie a geotechnika. To je portfolio činností firmy GEOtest, a.s. Kromě České republiky a Slovenské republiky – úspěšně realizuje své projekty ve více než 35 zemích světa.

Environmentální problematika

Firemní odborníci se věnují poradenské a konzultační činnosti v oblasti ekologie, a to jak pro obce, mikroregiony či kraje, tak pro průmyslové podniky či fyzické osoby. Jedná se například o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), analýzy rizik, ekologické audity či práce externího ekologa v rámci environmentálního poradenství. Na základě výsledků jejich odborníků je následně rozhodnuto o dalším způsobu využívání lokality (např. lokality typu brownfield).

„V roce 2014 byl proveden úspěšný projekt zaměřený na monitoring složek životního prostředí v okolí tepelné elektrárny v Kosovu. Na tento projekt dále navazoval geofyzikální a hydrogeologický průzkum v povodí Drini I Bardhë,“ vysvětluje řešitel zakázky Mgr. Jan Bartoň.

           Průzkum environmentální zátěže v Kosovu - obrázek
           Průzkum environmentální zátěže
v Kosovu

Odstraňování ekologických zátěží

V rámci ochrany podzemních vod a dalších složek životního prostředí firma provádí komplexní řešení sanací podzemních vod, horninového prostředí a staveb kontaminovaných látkami cizorodými pro životní prostředí (např. chlorovanými a ropnými uhlovodíky, persistentními polutanty, těžkými kovy apod.). Jedná se zejména o likvidaci starých ekologických zátěží a následků ekologických havárií.

„Sanační práce jsou jednou ze stěžejních činností naší společnosti, ze všechny můžeme jmenovat například sanaci Nová Ves – Paramo, Koramo Kolín, Mladá Boleslav – Škoda, Frýdek-Místek – Válcovny plechu, Chomutov – Sandvik, odstranění starých ekologických zátěží po těžbě ropy v prostoru jímacího území Moravská Nová Ves – CHOPAV Kvartér řeky Moravy či sanaci v areálu bývalé obalovny živičných směsí v Milevsku,“ přibližuje oborová manažerka společnosti za sanace RNDr. Zuzana Vilímová.

Společnost GEOtest, a.s. provádí i supervizní činnosti, tedy dohled nad sanacemi, které provádějí jiné společnosti, např. laguny Ostramo, likvidace destilačních zbytků po rafinaci ropy (gudronů) v Kamenolomu Srdce u Bratislavy či likvidace skladu pesticidů v Boršově u Kyjova (viz obrázek níže).

          Výkon supervizní činnosti při sanaci Boršov 2018 2019 (foto)
           Dozor nad vyklízením skladu
pesticidů v Boršově u Kyjova

Hydrogeologie a vodní hospodářství

V rámci činnosti optimalizují využití stávajících zdrojů podzemní vody a vyhledávají zdroje pitné vody, stanovení jejich vydatnosti a kvality. Dále navrhují a revidují ochranná pásma vodních zdrojů a zpracovávají hydrogeologické posudky v souvislosti s řešením srážkových vod pro stavby a posudků pro vsakování přečištěných odpadních vod do horninového prostředí.

V rámci vodního hospodářství se zaměřují zejména na podporu regenerace urbanizované krajiny, krajinné inženýrství a obnovu zemědělského a lesního prostředí, zadržování vody v kulturní krajině, zasakování srážkových vod v intravilánech obcí či přírodě blízké úpravy vodních toků. Dlouhodobě se zabývají také řešením problematiky sucha.

„V letech 2012–2016 jsme prováděli rebilanci zásob podzemních vod ve vybraných oblastech ČR a připravovali jsme Metodický postup tvorby syntetické mapy zranitelnosti podzemních vod v ČR. Dále jsme se podíleli na projektech Možnosti řešení vsaku dešťových vod v urbanizovaných územích ČR a Zajištění jakosti pitné vody při zásobování obyvatelstva malých obcí z místních vodních zdrojů. Dlouhodobě se také zabýváme problematikou artéských vod pod Brnem,“ upřesňuje oborový manažer společnosti za hydrogeologii a environmentální studie Mgr. Jan Bartoň.

Zahraniční aktivity

Od 70. let působí GEOtest, a.s. v řadě zemí (např. Kuba, Alžír, Peru, Mongolsko, Somálsko, Írán, Bangladéš). Nejdřív se jednalo se zejména o velké projekty v inženýrské geologii, geotechnice a ve speciálním zakládání. Později se posunuli také k environmentální problematice v rozvojových zemích, zejména řešení dodávek pitné vody (např. Etiopie, Mongolsko, Zambie), optimalizaci odpadového hospodářství (např. Bosna, Albánie, Černá Hora), či průzkumy kontaminace a návrhy nápravných opatření (např. Arménie, Kosovo, Srbsko, Albánie).

„Od roku 2017 je společnost GEOtest, a.s. členem environmentální aliance Inogen, což je globální environmentální aliance poskytující nadnárodním společnostem a korporacím, jako jsou Amazon, Apple, IBM a další, konzistentní, vysoce kvalitní, efektivní a udržitelná řešení v oblasti životního prostředí, energetiky a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Mottem aliance je: Global Thinking. Local Delivery,“ říká hrdě Mgr. Jan Bartoň.

          Spolupráce na dodávce pitné vody v Etiopii (obrázek)  Tuqa waterpoint
           Spolupráce na dodávce pitné vody v Etiopii  

Běžný provoz společnosti

Za samozřejmé považují v GEOtestu důsledné třídění odpadu (papír, sklo, plasty, bioodpad), a to nejen v sídle společnosti, ale také ve všech jejích pobočkách.

V souladu s udržitelnou environmentální politikou firmy optimalizovali i počet služebních vozů, které se střídají dle potřeby na jednotlivých zakázkách.

O společnosti

Historie společnosti GEOtest se začala psát v roce 1968, kdy byl založen GEOtest, n. p., v roce 1990 se transformovala v státní podnik a v roce 1992 na akciovou společnost. Společnost GEOtest je jedním ze zakládajících členů RHK Brno (členem od roku 1994).

GEOtest, a.s. poskytuje široké spektrum služeb v ekologických a geologických oborech. V současné době mají cca 150 zaměstnanců a technické zázemí v podobě akreditovaných Hydrochemických laboratoří a Laboratoří mechaniky zemin.

          KRS 8452  MIL 8503 
            Analytické práce v terénu (sanace ekologické zátěže v Milevsku)

 

V patnáctileté historii soutěže malých a středních firem JMK TOP MSP vyhlašované RHK Brno se společnost Geotest objevila devětkrát v první desítce, jednou na prvním místě (r. 2005) a třikrát na místě druhém (2006, 2010, 2011).

Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podněty na články posílejte na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

V Brně dne 27.2.2020
Zpracovali: Jan Bartoň (Geotest), Lenka Votavová (RHK Brno)

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size