Solné mapy na stěnách. Opadávání omítek. Plísně. Radonové částice ve vzduchu. Zdravotní problémy. Toto všechno jsou nepříjemné důsledky zemní vlhkosti, se kterými si dokáže poradit společnost Elektrofyzika s.r.o. A navíc ekologicky.

Do široké oblasti kvality životního prostředí jistě v neposlední řadě patří i kvalita bydlení, prostředí našich domovů, pracovišť, prostor zájmových, kulturních, historických atd. Zkrátka všude tam, kde lidé žijí, tráví svůj čas, mají právo vyžadovat zdravé a kvalitní prostředí,“ vysvětluje úvodem Ing. Eva Balúchová, jednatelka společnosti.

Bydlení ve stavbě postižené zemní a vzdušnou vlhkostí se stává nekomfortní a vzhledem k častému výskytu plísní i nebezpečné,“ doplňuje Michal Macháč, jednatel společnosti, a pokračuje „v topné sezoně dochází vlivem vlhkých a chladných zdí k tepelným ztrátám, tepelné nepohodě a v neposlední řadě k vyšším nákladům na vytápění vlhkého objektu. Nedílnou součástí pronikání zemní vlhkosti z podloží do stavby bývá zvýšená koncentrace zdraví nebezpečného prvku radonu, jenž se odpařováním vlhkosti váže na prachové částice v domě, které jsou následně jeho obyvateli či uživateli neustále vdechovány. Stavba také trpí staticky – zdravé zdivo by mělo obsahovat vlhkost na úrovni hodnot stavebních norem.

Spory plísní mohou způsobovat dýchací potíže, astma, alergie, záněty spojivek, únavu, bolesti břicha a i jiné zdravotní potíže1 a radioaktivní radon je považován hned po kouření za druhou nejvýznamnější příčinu vzniku rakoviny plic2. Proto je žádoucí vyhnout se jeho dlouhodobému zvýšenému působení.

projevy zemni vlhkost fasada zdivo poškozené vzlínavou vlhkostí drypol system zdivo postizene zemni vlhkosti drypol system

Vlhkost jako nemoc staveb, která šíření plísní i radonu do obytných a užitných prostor napomáhá, se dá léčit klasickými mechanickými způsoby, jako je podřezání zdiva, vkládání plastových fólií či nerezových plechů nebo tlaková chemická injektáž. Tyto technologie nejsou ovšem z hlediska ekologie příliš šetrné. U chemické injektáže navíc dochází ke kontaminaci půdy v okolí stavby a hrozí i kontaminace spodních vod.

SYSTÉM VZLÍNÁNÍ1 1Obrázky DryPol 2019

Společnost Elektrofyzika s.r.o.  přináší na trh elektronický přístroj DryPol® system pracující na principu elektroosmózy, který umožňuje řešit efektivně vlhkost v domě bez jakýchkoli stavebních zásahů. Přístroj polarizuje molekuly vody ve zdivu a obrací proces kapilárního vzlínání. Vlhkost je postupně nucena sestoupit zpět do podloží stavby a neustálým působením přístroje je následně odpuzována. Takto dochází nejen k vysušení stavby, ale i  současně k její izolaci. Toto řešení je i relativně levné, jednorázové pořizovací náklady za přístroj jsou v porovnání s podřezáváním zdiva daleko nižší. Přístroj je sice závislý na trvalých dodávkách elektrické energie, ale i při nepřetržitém provozu lze roční provozní náklady vyčíslit na cca 250 Kč.

DryPol systeminstalace drypol system 

Vzhledem k plošnému účinku přístroje dochází k vysušení a trvalé izolaci současně v přízemí stavby i v případném suterénu, k plošnému vysušení podlah a základů stavby na hodnoty stavebních norem,“ říká Macháč.

Za dobu svého působení na trhu firma přístroj DryPol®system nainstalovala do více než 5 000 objektů. Mezi úspěšné realizace se mohou zařadit i izolace suterénu služebny Policie ČR Brno na Běhounské, izolace zemní vlhkosti stavby sanatorium Helios Brno na Lidické a historický objekt Zadní synagogy v Třebíči a přilehlého Informačního centra (památka UNESCO).

Pan Michal Macháč jako firma působí na trhu již od roku 1996, od roku 2009 je výrobcem a distributorem elektronických přístrojů DryPol® system. Obrat firmy se postupně zvyšoval, a tak v roce 2014 s paní Ing. Evou Balúchovou založili společnost Elektrofyzika s.r.o. V následujícím roce byla firma Elektrofyzika s.r.o. přijata mezi členy RHK Brno. Firmy Michal Macháč a Elektrofyzika s.r.o. působí na trhu paralelně v poměru obchodů cca 95 % ku 5 %.

1 Magazín o zdraví rehabilitace.info
2 Státní ústav radiační ochrany

Zpracovala: Lenka Votavová, RHK Brno
V Brně dne 6. února 2020

Chcete i Vy inspirovat? Inspirativní příspěvky členských firem budeme průběžně zveřejňovat v sekci Go green. Své podnětné články posílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size