Stav ovzduší, ve kterém dlouhodobě žijeme, má významný vliv na délku našeho života. Brno naštěstí nepatří mezi nejvíce znečištěná města. V advokátní kanceláři SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o. chtějí k lepšímu životnímu prostředí v našem městě přispívat.

Na kole po městě

Málokdy se stane, že někdo dorazí do kanceláře autem,“ říká Lumír Schejbal, zakladatel a jednatel advokátní kanceláře SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o., dodává vysvětlení: „V Brně je skvělá veřejná doprava a nikam to není daleko. Chodíme i pěšky, chůze je přirozená a jít alespoň část cesty do práce je skvělý způsob, jak pro svou kondici každý den něco udělat. Do garáže u kanceláře místo aut ukládáme kola, na kterých hodně z nás pravidelně jezdí, někteří za každého počasí.“

 kola 08  kola 11
Advokátky Johana Nevěřilová a Lenka Gavendová jezdí na kole každý den.

Vlakem na služebku

Na schůzky s klienty třeba do Prahy už roky jezdí advokáti jen veřejnou dopravou. V poslední době se jim navíc díky stoupající úrovni služeb na železnici zdá každá cesta nejen jednoduchá, ale i příjemná a pohodlná.

Co může být lepšího než si dát ráno v pohodlí snídani, na notebooku si vyřídit e-maily, případně i nezbytné hovory,“ ptá se s úsměvem Schejbal a doplňuje, „navíc je to bez stresu na věčně rozbité D1. Cesta vlakem je vlastně gastronomický zážitek spojený s vyřízením potřebné operativy. Po centru Prahy chodíme pěšky a pokud musíme dál od centra, jezdíme také MHD, což je nejrychlejší a nejekologičtější. Návrat do Brna vlakem večer je mnohem komfortnější než autem po dálnici, a navíc bez rizika nehody z únavy.

Recyklace a třídění

Třídění odpadů na využitelné suroviny už naštěstí považuje většina lidí za normální, i v kanceláři SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o. poctivě třídí. Dokumenty se snaží archivovat elektronicky a předchází zbytečnému potisknutí hromady papírů. Množství potištěných stran se ostatně snaží snížit i využitím oboustranného tisku nebo opětovného použití papírů třeba k psaní poznámek.

Brnem bez auta

Ježdění autem po městě Brňáky často považuji za zbytečné a možná i trochu bezohledné,“ uvádí Schejbal a podivuje se, „v drtivé většině aut sedí jeden člověk a zpravidla nic neveze. Něco jiného je to u mimobrněnských dojíždějících, řemeslníků a jiných profesí spojených s převozem nákladu, tam to často jinak nejde.

Z dat serveru data.brno.cz se Brňané v roce 2019 nejčastěji (v 53 %) přepravovali veřejnou dopravou, druhým nejoblíbenějším přepravním prostředkem bylo auto či motocykl s 31 %, chůzi využívalo 5 % Brňanů. Obliba dopravy autem v posledních letech bohužel roste, v roce 2010 použilo auto jen 25 % osob. S tím je spojený tlak na parkování v Brně.

Nevím jak vy, ale my bychom místo parkovišť a parkovacích domů preferovali parky, zeleň a volnější ulice,“ apeluje Schejbal, „zda se bude ve městě budovat zeleň či parkoviště, do značné míry záleží na nás a na našem způsobu přepravy. Někde jsem četl, že 20 % plochy Brna zabírají parkující auta, to je hodně vysoké číslo.

A když už po městě autem musím nebo chci jezdit, je na zvážení, zda si za tím účelem nepořídit menší auto než módní SUV,“ zamýšlí se Schejbal, „malé auto vyprodukuje méně emisí, nezabírá tolik místa a je bezpečnější pro chodce. Podle WHO způsobí znečištěné ovzduší každý rok předčasné úmrtí zhruba 9 000 Čechů, dieselové motory zapříčinily nárůst rakoviny o 40 %.“

Žijeme ve skvělé svobodné zemi a způsob přepravy nám naštěstí nikdo nediktuje. I přesto bychom se nad ním měli zamýšlet a zvažovat, jaké má naše chování dopad na životní prostředí nejen v Brně,“ apeluje závěrem Lumír Schejbal.

Advokátní kancelář byla založena v roce 2013 jako Advokátní kancelář Schejbal, s.r.o. a v roce 2016 byla přejmenována na SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář. Specializací advokátní kanceláře je finanční, firemní a IT právo. V březnu 2020 byla společnost SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o., advokátní kancelář zařazena mezi členy Regionální hospodářské komory Brno.

V Brně dne 27. května 2020
Zpracovali: Lumír Schejbal (advokátní kancelář SCHEJBAL & PARTNERS s.r.o.), Almíra Pitronová (HD Production), Lenka Votavová (RHK Brno)

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size