Letos na novém místě a s novou energií se konala konference, která určitě většinu jejích účastníků nadchla, a to jak z hlediska kouzla místa, tak i významu obsahu. 14. bienální konference CzWA VODA 2021 se konala (22.–23. září) v malebné Litomyšli.

ASIO, zakládající člen GO GREEN iniciativy při RHK Brno, se neztratilo a stalo se partnerem akce. Přineslo na konferenci hned několik příspěvků a posterů a ukázalo tak, že se rozvíjí a že jde s dobou. Některé sekce i podstatně ovlivnilo – dá se to říct hlavně o sekcích věnovaných venkovu (včetně diskuzního workshopu) a o recyklaci  šedých vod, kde v podstatě všechny přednášky byly produktem projektů, na kterých ASIO (spolu)pracuje.

Příspěvek o plánu rozvoje vodovodů a kanalizací ve venkovských oblastech uvozoval sekci věnovanou venkovu. Zabýval se sanitací na venkově a obsahuje podstatné otázky, jejichž zodpovězení by mělo vést k udržitelné sanitaci venkova, a to včetně uplatnění odpadních vod. Celou přednášku Karla Plotěného můžete sledovat níže.

Zajímavé a podnětné však byly i další sekce a jednotlivé přednášky. V sekci recyklace vod byly prezentovány vize recyklace odpadních vod pro vybrané druhy znovuvyužití, byl představen recyklační polygon na ČOV Modřice v Brně a dosažené výsledky. V posterové sekci pak prezentace o aplikacích nanofiltračních membrán pro recyklace v průmyslu, vývoji keramických membrán, o výsledcích pilotních testů technologií pro odstraňování fosforu z odpadní vody a elekrochemickém způsobu čištění odpadních vod. Neméně přínosná byla i neformální setkání v průběhu konference a společenského večera, kde účastníci diskutovali vize ve vodárenství, výsledky studií, připravovanou legislativu, ale také různé životní zkušenosti.

Poslední den konference byla možnost zúčastnit se exkurze do nedalekého Lanškrouna, kde byly představeny úspěšné realizace modrozelené infrastruktury – aplikace hospodaření s dešťovými vodami, realizace zelených střech, zatravňovacích ploch, vsakovacích objektů apod.

 

Zpracovali: ASIO a RHK Brno
Brno, 4. října 2021

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size