„Pane premiére jak jste vy a váš tým připraven na chaos a paniku ve smyslu zvýšených cen energií, které budou gradovat na sklonku léta, dále pak v případě, že dojde k odstřižení plynu…?“

Tento dotaz jsem měl příležitost položit panu premiérovi na setkání s ním, které pro nás podnikatele ve spolupráci s RHKB, kdy jej moderoval přímo pan ředitel Čeněk Absolon, zprostředkovala paní primátorka JUDr. Markéta Vaňková. Odpověď „mezi řádky“ naleznete v kontextu níže.

Na Festivalu architektury na tiskové konferenci jsem dostal dotaz od moderátora Vladimíra Kořena, zda jsem pro odpojení zemního plynu dodávaného z Ruska. Má odpověď byla otázkou: „Vladimíre a co když nás odpojí ON?“ Takže ano, okamžitě! Nicméně zemní plyn je v našem energetickém mixu ČR neopomenutelným mediem pro výrobu tepla a energie a je nutné s ním nadále počítat.

I přes svoji, do jisté míry, uhlíkovou stopu, je plyn dle mého názoru zatím nejefektivnějším a nejméně znečišťujícím palivem, zdrojem energie a tepla pro domácnosti a průmysl. Navíc v současné době, ve vazbě na výrobu bioplynu a biometanu z odpadářských a zemědělských bioplynových stanic, se stává zemní plyn velmi cenným a zajímavým mediem v podobě každého dodaného kubíku biometanu do plynárenské soustavy.

Vše zlé je k něčemu dobré a „Putin“ udělal obnovitelným zdrojům energie neuvěřitelné PR. O tom však více ve zprávě Komory obnovitelných zdrojů.

Nepropadejme tedy panice. Začněme sami u sebe s úsporou energií, šetřením elektřiny, tepla, plynu, vody. Začněme konečně myslet v duchu cirkulární ekonomiky. Začněme každé ráno s myšlenkami nevytvářet odpady, nezatěžovat všední život zbytečnou spotřebou energie a úspěch se jistojistě dostaví.

Energie byly, jsou a budou vždy byznysem hráčů s ostrými lokty. Ukažme tedy i jim, že si mohou drahé ceny energií strčit za klobouk tím, že se nenecháme vydírat agresemi a zneužíváním situace, a že začneme myslet jako správný gazda a hospodář a přijmeme například příležitosti a výzvy Komory OZE.

No a když nejhůř bude, tak s huberťákem se to dá jistě nějaký čas přežít. S utrpením a marností volání o pomoc k ukončení zoufalých podmínek pro přežití na východě je to nicotné.

O tom, že je směr a cesta jak z toho bludného byznysovo-politického kruhu ven hovořil v úvodním výkopu našich Go Green seminářů pan Martin Bursík, mimo jiné aktivní spolupracovník Komory OZE, o tom jsou i pozitivní informace od předsedy Komory OZE pana Štěpána Chalupy, které naleznete uvnitř.

Vítejte tedy na palubě nového myšlení nejen ve svých domácnostech, ale i provozech a továrnách.

Přijďte diskutovat na další seminář o úsporách vody 14. 6. 2022.

S úctou k přírodě

Mějte fajn léto

Ivo Hutira

Banner Voda 2022 06 14

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size