Potřeby z praxe přivedly členskou firmu ASIO na nápad, jak dostat zeleň i do míst, kde není možné umístit klasické stromy kvůli podzemním vedením. Solitérní nerezová konstrukce připomínající strom v singapurském stylu určená pro porostení popínavými rostlinami může být využita nejen jako místo pro hnízdění jejich kalouse ušatého (latinsky Asio otus), ale i pro umístění osvětlení, mlžení, nebo nabíjení automobilů, mobilů a elektrokol v ulicích nebo v sídlech firem.

Pilotní instalace koncem srpna v Praze byla koncipována jako výměna sloupů veřejného osvětlení. Tedy záměna klasické lampy za konstrukci AS-POUSTR Singapur. Lampy jsou na konstrukci Singapur ve výšce přes 5 metrů a průměr „koruny stromu“ dosahuje také 5 metrů. Po konstrukci se již plazí popínavé rostliny a jakmile celý „strom“ zaroste, tak se vytvoří příjemný stín, který obyvatelé ocení zejména v letních dnech. Tímto „chytrým pouličním víceúčelovým stromem“ se tak zredukuje počet sloupů veřejného osvětlení a zároveň vytvoří stíněná místa redukující efekty tepelných ostrovů.

Poustr Praha 3       Poustr Praha 2

Obr. Instalovaný AS-POUSTR a jeho doprava na místo v rozloženém stavu

Celkem byly v rámci akce instalovány dvě nerezové konstrukce vzdálené od sebe asi 400 m, jedna v lokalitě zastávky metra Hradčanská a druhá na ulici Dejvická směr Vítězné náměstí. Konstrukce je zakotvená do speciálního prefabrikovaného květináče, který je navíc osazen obvodovou lavičkou a dvěma lampami sloužícími jako veřejné osvětlení. V lokalitě zastávky metra Hradčanská byla konstrukce navíc opatřena systémem vodní mlhy. Instalace proběhla během dvou dnů.

Teď už si jen přejeme, aby popínavé rostliny rychle rostly a aby nová zeleň kolemjdoucím, případně pod lampou sedícím přinášela potěšení a byla i příležitostí si jen tak popovídat se sousedy.

Poustr Praha 1

Asio, 22. září 2022

     

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size