Odpadky rozfoukané po okolí. Koše přetékající zapáchajícím obsahem. Nebo naopak svozová firma vyvážející poloprázdné nádoby. Poškozené odpadkové koše jako memento nočních zápasů podnapilých „siláků“. Toto se nelíbí žádnému z nás, ale firma Hestego k dané věci přistoupila s řešením a vyvinula chytrý koš Smart Be.

V čem je koš chytrý?

Bezkontaktně do koše odložíte odpad, po vhození se spustí lis, který obsah odpadkového koše stlačí, a pojme tak až šestinásobné množství odpadu. Koš má v sobě zabudovaná čidla, dispečinku zahlásí, jakmile se přiblíží plný stav a je tedy třeba zajistit svoz.

Horní část koše obsahuje otvory pro odhození nedopalků, které jsou ukládány odděleně od ostatního odpadu, koše jsou vybaveny i detektorem požáru. „Ve chvíli, kdy koš detekuje požár, automaticky dojde ke spuštění lisu do spodní polohy a vytláčíme z odpadu vzduch a lisujeme odpad, abychom požár zlikvidovali,“ vysvětluje Zdeněk Doležal, obchodní manažer Hestego.

Pevná konstrukce koše je odolná proti vandalismu, v případě, že by k poškození došlo, koš je dokáže nahlásit. Koše mohou být vybaveny polepem dle vizuálu daného města či firmy – mohou být tedy nejen chytré, ale i krásné.

Koš může být i velmi chytrý

Koše mohou být vybaveny v horní části solárním panelem, hotspotem, mohou být připojeny k veřejnému osvětlení. „Zápach naše Smart Be zatím neevidují, ne že by neuměly (vymyslet a zrealizovat umíme spousty věcí), ale nebyla na to poptávka. A každá další aplikace navíc navyšuje cenu výsledného produktu,“ nastiňuje Doležal potřebu balancovat stupeň chytrosti košů s cenou a poptávkou.

 chytre kose SmartBe IMG 20220919 101847

Když chtějí být města chytrá

„Uvádí se, že 90 % světového odpadu je sváženo ve špatnou dobu,” zmínil Doležal. Instalace chytrých odpadkových košů snižuje potřebu svozů na méně než čtvrtinu. Svozy lze lépe naplánovat a optimalizací tras snížit ekologickou stopu za svoz odpadu. Zkrátí se i čas, který svozová auta blokují dopravu v ulicích.

Kde se chytré koše nachází?

Chytré koše byly pilotně testovány vr Slavkově u Brna, Olomouci a Zlíně. V běžném provozu již úspěšně fungují v Plzni. Po pilotním provozu v Králově Poli byly chytré koše nainstalovány na frekventovaných místech v Tuřanech, Židenicích a na Cejlu.

Chytré hlavičky v Hestegu

Chytré koše Smart Be vyvinuly chytré hlavy ve firmě Hestego. S nápadem na vývoj chytrého koše přišli zaměstnanci sami, myšlenka totiž vyhrála vnitropodnikovou soutěž nápadů na nový výrobní program. Vývoj s postupným testováním a úpravami na základě zpětných vazeb zabral cca 3 roky. Konkurenční řešení chytrého koše na trhu již existovalo, ale firma Hestego chtěla přijít s vlastním inovativním nápadem. Chytré koše se vystavovaly na veletrzích chytrých měst v ČR i zahraničí.

Hestego a.s. je strojírenská firma se sídlem ve Vyškově, byla založena v roce 1995 a je dlouholetým členem RHK Brno a v regionu patří mezi nevýznamnější zaměstnavatele.

Brno, 3. listopadu 2022
Lenka Votavová, RHK Brno

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size