Na jihu Moravy je akutní nedostatek pracovníků, a to nejen v dělnických profesích, ale i v dopravních podnicích, nemocnicích, a dokonce i IT firmách, které si dříve mohly z uchazečů vybírat. Regionální hospodářská komora Brno odhaduje, že aktuálně chybí jihomoravským firmám přes 30 000 zaměstnanců a není, kde je brát. Bez pracovníků ze zahraničí se tak již Česko neobejde.

„Nemocnicím chybí sestry a doktoři, strojírenským firmám technici a dělníci, dopravním firmám řidiči, o IT profesích ani nemluvím. Všichni to řeší stejně, protože jiné krátkodobé řešení neexistuje. Zoufale se snaží udržet svoje zaměstnance a případně přetáhnout nové od konkurence. Typickým případem je Flixbus, který přebral desítky řidičů od konkurenčních firem včetně Student Agency,“ uvedl k situaci na trhu předseda Regionální hospodářské komory Brno Ladislav Chodák. Nedostatek zaměstnanců i těžkosti při jejich shánění shodně kvituje řada regionálních firem napříč řadou oborů, například koncern ABB či společnosti KRÁLOVOPOLSKÁ, OHL ŽS nebo KALÁB – stavební firma.

Personální problémy se navíc již nevyhýbají ani IT firmám, které si v minulosti mohly lidi vybírat. Regionální hospodářská komora Brno v této oblasti sleduje trend přechodu některých specialistů z nadnárodních firem do menších. Mezinárodní firmy typu RedHat, NetSuite nebo IBM si vždy vybíraly, koho přijmou. Nyní je možno sledovat přechod lidí zpět do menších českých firem, které mají zakázky a musejí mít pracovníky za téměř každou cenu,“ uvedl Chodák. Podle něj je ale jasné, že bez zahraničních posil situaci v Česku vyřešit nepůjde. Komora už též zahájila aktivity v dovozu pracovní síly z kulturně přijatelných oblastí.

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size