rozšířena od 1.10.2022 také na leteckou přepravu.  

Povinnost registrace pro všechny exportéry a celní zástupce do el. celním systému Advance Cargo Information system/ACI nastala  1.10.2021. Toto nařízení se vztahovalo pro kontejnerovou a námořní dopravu.

Od 1.10.2022 se platnost tohoto nařízení rozšířila i na leteckou dopravu - viz článek ZDE.

Elektronický celní systém, který je spravován na veřejném webovém serveru NAFEZA, vyžaduje po dovozcích nahrání všech potřebných dokumentů na stanovený portál minimálně 48h před vysláním nákladu z domovského přístavu/letiště/či jiné platformy. Elektronický systém umožní egyptským úřadům monitorovat zboží a aplikovat systém řízení rizik. Při registraci do sytému ACI získají dovozci jedinečné předběžné registrační číslo, které budou muset uvádět na dopravních dokladech včetně Certifikátu o původu zboží. ACID NUMBER je možné uvádět v kolonce č. 5 určené pro poznámky nebo případně v kolonce č. 6 určené pro popis zboží.

Návod pro práci v ACI systému - ZDE.

 Zdroj: Hospodářská komora ČR

ACI je nový elektronický celní systém, který vyžaduje po dovozcích nahrání všech potřebných dokumentů na stanovený portál minimálně 48 hodin (některé zpravodajské servery uvádějí 24 hod. – bude upřesněno v průběhu testovací fáze) před vysláním nákladu z domovského přístavu/letiště/či jiné platformy. Elektronický systém umožní egyptským úřadům monitorovat zboží a aplikovat systém řízení rizik.

Při registraci na ACI získají dovozci jedinečné předběžné registrační číslo. ACI zavazuje společnosti, aby při importu do země předložily kódy identifikující prodejce, přístav a zemi původu (formulář EURO1), popis nákladu, formulář č. 4 pro platbu celních poplatků a další příslušné informace.

Na webových stránkách NAFEZA, které jsou k dispozici v arabském a anglickém jazyce, najdou importéři návod k přihlášení a instrukce k nahrání dokumentů. Podle všech informací umožňuje portál také elektronický podpis dokumentů.

Zastupitelský úřad ČR vyzývá veškeré české subjekty, které by měly s novým elektronickým systémem jakékoliv potíže, aby kontaktovali obchodní oddělení ZÚ ČR v Káhiře na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Pouze v případě, že se egyptským úřadům dostane zpětné vazby o chybovosti portálu či následném celním řízení na místě, bude možné společně s dalšími státy EU žádat egyptské partnery o nápravu. 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Káhiře (Egypt). Autorka: Ludmila Leškovská, ekonomická diplomatka.

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size