hasoftMálokterý business má k životnímu prostředí tak blízko jako právě lesnictví. A přesto i zde je co zlepšovat. Alespoň si to myslí v brněnské IT společnosti HA-SOFT, s.r.o.

Konec papírování

Společnost HA-SOFT, s.r.o. vyvíjí informační systémy pro řízení lesního hospodářství, které umožňují přehledně zpracovávat a bezpečně uchovávat veškerá data na jednom místě. V praxi to znamená třeba i to, že rapidně ubylo papírování, protože se informace z terénu ukládají přímo do systému a v reálném čase.

Když je udržitelnost na 1. místě

Hlavním produktem společnosti je informační systém SEIWIN, který vznikl, aby co nejvíce šetřil čas, finance i práci. „Slýcháme od zákazníků, že jsou s naším softwarem efektivnější a mají možnost reagovat na změny mnohem pružněji a rychleji,“ říká Petr Lasota, obchodní ředitel společnosti HA-SOFT, s.r.o., a vysvětluje, „systém pokrývá všechny oblasti vnitropodnikových procesů a je provázaný, takže například údaje z výroby se ukazují v ekonomice. Pracovník v terénu zaznačí úkony do mapy a ty se propíší do evidence stavu lesa. S touto funkční evidencí a možností propojení s Policií České republiky je les více v bezpečí. Když už les postižený především kůrovcem mizí, tak ať mizí co nejmíň.

Školí i naslouchají

Aby zákazníci uměli software správně ovládat a efektivně jej využívat, tak jim společnost HA-SOFT dodá školení. Nejedná se však o jednosměrnou komunikaci, ale o dialog, který díky zpětné vazbě od klientů umožní firmě se posouvat dál a reagovat tak na potřeby trhu. I proto je v lesním hospodářství tento software využíván téměř 30 let. V současnosti pomáhá efektivně řídit hospodaření 93 % českých lesů. Mezi klienty patří např. Lesy ČR, Lesy města Brna a Školní lesní podnik Křtiny (MENDELU).

Věci na jedno použití – ne

Při výběru přístrojů ve firmě hraje důležitou roli jejich životnost a opravitelnost. „Se zaměstnanci, stejně jako se zákazníky, nejednáme jako s ‚citrony‘, ale usilujeme o jejich rozvoj a spokojenost,“ vysvětluje Lasota,důležité jsou pro nás vztahy, se zákazníky i zaměstnanci. Díky nim a jejich zpětné vazbě sbíráme podněty, jak zlepšovat sebe i náš software, kde všude je dále možné jim usnadnit práci a digitalizovat procesy, aby se nadále snižovala papírovost a zpružnilo získávání informací. Máme opravdu štěstí na zákazníky, velmi dobře se nám s nimi spolupracuje.

Spolupráce se školami

Ukázalo se, že absolventům lesnických škol chybí při nástupu do práce potřebné IT dovednosti, a tak vznikl projekt „SEIWIN do škol“. „Spolu se zákazníky a školami jsme dali hlavy dohromady, a díky tomu teď poskytujeme bezplatně náš systém SEIWIN pro praktickou výuku, což je ohromný posun. Moderní technologie mají v lesnictví své nezastupitelné místo. Koneckonců tohle vnímáme jako naše poslání, přispívat k rozvoji oboru,“ uzavírá Lasota.

O firmě

Brněnská společnost HA-SOFT, s.r.o. je rodinná firma, která byla založena v roce 1992, v současné době zaměstnává 24 zaměstnanců, kteří se podílí na vývoji a údržbě softwaru. Je držitelem certifikátu ISO 9001:2009 pro projektování, servis a poradenství pro výpočetní techniku a ISO 27001:2014 pro projektování, tvorbu a servis informačních systémů a poradenství v této oblasti. Mezi spokojené klienty patří například Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, všechny národní parky, školní lesní podniky, šlechta i duchovenstvo a další podnikatelé. V roce 2018 se firma připojila do seznamu aktivních členů RHK Brno.

 

Zpracovali: Petr Lasota (HA-SOFT), Lenka Votavová (RHK Brno)
V Brně dne 6. srpna 2021

hasoft2

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size