Do dnešního data již Teplárny Brno vybudovaly 26 nabíjecích stanic pro elektromobily, do konce léta se má jejich počet téměř zdvojnásobit. Na rychlejším rozvoji elektromobility a na vytváření vhodných podmínek pro její využití širokou veřejností projevilo statutární město Brno zájem spolupracovat i s Vysokým učením technickým v Brně. Oboustranný zájem stvrdili ve středu 15. června na Červeném mlýně Tepláren Brno podpisem memoranda primátorka Brna Markéta Vaňková a rektor VUT Ladislav Janíček. Memorandum počítá rovněž s příležitostí pro studenty, kteří se tématům elektromobility mohou věnovat ve svých závěrečných pracích, nebo se budou moci zapojovat do trainee programu společnosti Teplárny Brno, která je garantem rozvoje elektromobility pro město.

Odborníci z brněnského Vysokého učení technického jsou pro nás nepostradatelnými partnery při zavádění inovací a jejich zkušeností využíváme samozřejmě také v oblasti dopravy,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. Mezi benefity elektromobility patří především snížení emisí CO2, respektive skleníkových plynů, i dalších lokálních škodlivin spojených s klasickou dopravou. „Už v tuto chvíli je Brno v tuzemsku výjimečné svým projektem rezidentního nabíjení. Dostupná síť nabíjecích stanic, které Teplárny Brno budují hlavně na pozemcích města v obytné zástavbě, dá šanci pořídit si elektromobil také těm, kteří nemají možnost si ho dobíjet například doma nebo ve firmě,“ doplnila Vaňková.

Podpis memoranda elektromobilita

Vysoké učení technické v Brně považuje elektromobilitu za výzvu pro budoucnost. Už nyní se na univerzitě zaměřujeme na výzkum v oblasti technologií nabíjecích stanic či třeba lithium-sirných baterií, které by mohly mít až pětinásobnou kapacitu oproti současným akumulátorům a umožnily by tak vyšší dojezdovou vzdálenost. Tématem elektromobility se zabývá několik našich fakult i výzkumné centrum CEITEC VUT. Společně hledáme technologická řešení, která umožní rychlejší a širší využití výhod elektromobility. Podporujeme iniciativu města vybudovat v Brně síť nabíjecích stanic, která umožní ověřit a optimalizovat funkční vlastnosti, kapacity a dostupnost těchto stanic v reálném městském prostředí,“ říká Ladislav Janíček, rektor VUT.

Teplárny Brno budují nabíjecí stanice také pro své městské partnery, jako jsou Brněnské komunikace (letos v létě 4 nabíjecí stanice), Technologický park (již vybudované 2 nabíjecí stanice). Dvě stanice vybudují v létě také pro Fakultní nemocnici u svaté Anny a jednu ve Vojenské nemocnici Brno. „S Technickými sítěmi Brno pak zprovozníme rovněž první brněnskou nabíjecí stanici na stožáru veřejného osvětlení,“ doplnil vedoucí odboru elektromobility Tepláren Brno Tom Kratochvíl.

16. června 2022, RHK Brno

Více: Příspěvek Markéty Vaňkové, primátorky statutárního města Brna, tisková zpráva VUT v Brně

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size