Významná členská firma RHK Brno podepsala poslední červnový den miliardovou zakázku na odstranění staré ekologické zátěže. Má před sebou totiž ohromnou výzvu v podobě likvidace nechvalně známé skládky po bratislavské chemičce nesoucí jméno Juraje Dimitrova. Poprat se přitom budou muset s více než 90 000 m3 nebezpečného toxického odpadu a kontaminovanými podzemními vodami.

Situace je aktuálně tak zlá, že v okolí této lokality platí zákaz používaní domovních studní už i k obyčejnému zalévání zeleniny či ovocných stromků na zahradách. Do půdy totiž pronikly ve vysokých koncentracích pesticidy, herbicidy, chlorované uhlovodíky a další velmi škodlivé látky, které poškozují nervovou soustavu, hormonální systém, a způsobují respirační i onkologické nemoci.

A co že se na místě vlastně stalo? V bratislavské městské části Vrakuňa se nachází stará skládka nebezpečných chemických odpadů po zaniklých Chemických Závodech Juraje Dimitrova. Tato továrna v minulosti produkovala především gumárenskou chemii, agrochemii a hnojiva. Za dobu její třináctileté existence se, při průměrné hloubce 2 metry a ploše skoro 5 ha, uložilo přes 90 000 m3 nebezpečného odpadu, který se zahrnul zeminou a měl zmizet navždy. Jenže nezmizel. Postupně se z něj začal uvolňovat kontaminační mrak, který nyní ohrožuje zásoby pitné vody celého Žitného ostrova, což se ukazuje jako ohromný ekologický problém, protože je to zároveň největší zásobárna podzemní vody ve střední Evropě. Situace se navíc v minulosti ještě zhoršila dokončením vodního díla v Gabčíkovu, které zvedlo hladiny spodních vod v oblasti.

Geotest skafandr


Místní proto již dlouhodobě bojují za nutná nápravná opatření. Díky aktivitě nové slovenské vlády se situace aktuálně pohnula a po letech stagnace a přešlapování se rozběhl boj s nebezpečnými chemikáliemi naplno. A zásadní roli v tom bude hrát i náš GEOtest, a.s. Nyní je možno díky podpisu smlouvy pustit i do potřebných stavebních a sanačních prací. Ty spočívají v takzvané enkapsulaci uloženého odpadu, tedy ve vybudování speciální podzemní těsnící stěny, která bude v některých místech až 30 metrů hluboká, s místy až metr silnými zdmi. Po vybudování této „vany“, která spolehlivě odizoluje skladovaný nebezpečný materiál od okolí, dojde k odčerpání a přečištění znečištěných podzemních vod ze skládky i jejího okolí.

Tato úprava není definitivním řešením problému v této lokalitě, ale jen nejnutnějším zastavením dalšího šíření kontaminace do podzemních vod, které ohrožuje celé okolí.

Výzva jako hrom, že? Věříme, že taková zkušenost nás posunuje zase o kousek dále!

Kdo by si o celé problematice chtěl přečíst více – nabízíme tento link, kde je situace jednoduše shrnuta od historie až po současnost.

Geotest toxicka skladka

Zpracovali: Lubomír Klímek a Petr Havlíček, GEOTEST, a.s.
Brno, 17. července 2023

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size