Výběrová komise ministerstva zahraničí schválila návrhy nových projektů pro rok 2024. Projekty ekonomické diplomacie PROPED podporují české firmy při vstupu na zahraniční trhy a propagují česká řešení, technologie a inovace u zahraničních partnerů. Schválených projektů je v první výzvě 208. PROPEDy jsou financovány ze Společného nástroje financování ekonomické diplomacie.

Komise pro výběr projektů složená ze zástupců rezortů zapojených do Společného nástroje financování ekonomické diplomacie posoudila v listopadu 282 návrhů projektů zpracovaných zastupitelskými úřady ČR v zahraničí. Z tohoto celkového počtu předložených návrhů komise schválila pro rok 2024 k realizaci 208 projektů.

PROPEDy zpracovávané ekonomickými úseky zastupitelských úřadů ČR v zahraničí cílí na podporu proexportních aktivit českých firem a jejich vstupu na zahraniční trhy. Cílem je pomoci českým firmám etablovat se na náročných zahraničních trzích se svými produkty a službami. Projekty ekonomické diplomacie mohou mít řadu podob – seminář, konference, kulatý stůl, incomingová mise, roadshow, workshop či účast českých firem na výstavách a veletrzích. Od roku 2023 se do projektů PROPED mohou zapojovat také akademické instituce a vysoké školy a využít tak příležitost k posílení internacionalizace české vědy.

OD KANADSKÉ CHYTRÉ DOPRAVY K BULHARSKÉMU VODÍKU

Mezi schválené projekty pro rok 2024 patří například mise zaměřená na podporu exportu českých vodíkových technologií do Bulharska, prezentace českých kosmických technologií na ESA Industry Space Days v Haagu, incomingová mise zaměřená na chytrou mobilitu z Kanady do Česka, představení českých dodavatelů pro železniční a městskou kolejovou dopravu v Indii či podpora českým firmám vyrábějícím technologie na dodávku a úpravu pitné vody v Etiopii.

České firmy a instituce se zájmem o účast na některém z projektů ekonomické diplomacie se mohou obracet přímo na příslušný zastupitelský úřad nebo na RHK Brno (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Ekonomičtí diplomaté Vám rádi sdělí bližší informace o daném projektu a podmínkách účasti. Seznam kontaktů na ekonomické úseky ambasád najdete na webu ministerstva zahraničí.

Projekty ekonomické diplomacie PROPED jsou podpořeny ze Společného nástroje financování ekonomické diplomacie ČR, do kterého jsou kromě Ministerstva zahraničních věcí ČR zapojeny Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo obrany, Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví, Úřad vlády a NÚKIB.

Projekty schválené v první výzvě naleznete v přiloženém seznamu rozděleném dle sektorů a příslušných zastupitelských úřadů.

Projekty ekonomické diplomacie – PROPED – podle sektorů – 1. výzva roku 2024

Projekty ekonomické diplomacie – PROPED – podle zemí – 1. výzva roku 2024

Zdroj: MZV ČR

Ilustrační foto: Shutterstock

 

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size