Kanada představuje pro letecký průmysl EU atraktivní cílovou destinaci s vysokým potenciálem ke spolupráci s tamními firmami. Trvale rostoucí, technologicky vyspělý a exportně orientovaný kanadský trh je hnací silou v mezinárodním letectví. „Greater Montréal“ je považován za jeden z nejdůležitějších aerospace regionů na světě. Kanadští a evropští dodavatelé, technologičtí partneři a koncoví zákazníci stále těsněji spolupracují při hledání řešení společných výzev v kontextu globálních dodavatelských řetězců, udržitelnosti a digitalizace.

Ilustrační foto: Shutterstock

Firmám a výzkumným institucím, které se zajímají o možnosti kooperace s Kanadou, nabídne sektorová skupina Aerospace & Defence sítě Enterprise Europe Network na jaře a v létě 2024 ve spolupráci s kanadským obchodním zmocněncem, regionem Québec a Evropsko-kanadským centrem pro inovace a výzkum několik příležitostí k získání informací, navázání kontaktů a rozvoji trhu.

Zaměří se na následující témata:

- Nové materiály a aditivní výroba

- Technologie snižující emise ("zelené letectví")

- Drony, bezpilotní letadla a pokročilá letecká mobilita (AAM)

Plánovány jsou dva unikátní webináře a možnost 1:1 matchmakingu na veletrhu ILA v Berlíně.

25. dubna 2024: Webinář o technologické spolupráci a rozvoji podnikání

Čas: 16:00-17:30 SEČ

Prní webinář přiblíží možnosti, jak usnadnit technologickou spolupráci a rozvoj trhu s využitím veřejně dostupných podpůrných struktur. Zainteresované firmy a průmyslová uskupení z Evropy a Kanady budou mít příležitost představit sebe a svá kooperační přání a jmenovat žádoucí protějšky v příslušném cílovém regionu. Po skončení akce jim bude poskytnuta individuální podpora při hledání a oslovování partnerů pro spolupráci. Program a registrační online formulář najdete ZDE.

8. května 2024: Webinář o spolupráci v oblasti výzkumu, vývoje a inovací (VaVaI)

Čas: 16:00-17:30 SEČ

Druhý webinář se zaměří na možnosti spolupráce v rámci příslušných mezinárodních programů financování se zvláštním důrazem na letectví. Zvláštní pozornost bude věnována evropskému rámcovému programu pro výzkum "Horizon Europe", kterého se kanadské subjekty mohou účastnit od konce roku 2023 díky asociační dohodě. Budou představeny příklady dobré praxe úspěšné spolupráce a podpora, kterou mají zúčastněné organizace k dispozici pro vytváření sítí a konsorcií, po nichž bude následovat sekce s otázkami a odpověďmi. Program a registrační online formulář najdete ZDE.

5.–7. června 2024: Mezinárodní veletrh letectví a kosmonautiky ILA v Berlíně

Na matchmakingové platformě (viz odkaz ZDE) se můžete již nyní přihlásit a vyplnit svůj firemní/organizační profil, kde popíšete nabízený či poptávaný typ spolupráce (produkt, služba, partnerství atd.). Registrační profily jsou následně zveřejněny v online katalogu, v němž si přihlášení účastníci vybírají protějšky, které mohou požádat předem o společné setkání. Druhá strana pak může schůzku buď potvrdit, anebo odmítnout. Přijaté schůzky se pak uskuteční během ILA v Berlíně dle Vaší časové dispozice indikované v přihlašovacím formuláři.

Jazykem těchto aktivit bude angličtina. Účast je bezplatná. Upozorňujeme ovšem, že přístup na místo konání v Berlíně je umožněn pouze s platnou vstupenkou pro obchodní návštěvníky. Vstupenky se dají zakoupit zde (pro české firmy řešíme možnost zajistit je eventuálně zdarma, respektive za výhodnějších podmínek). Ceny za jednodenní vstupné jsou 49 EUR (do 31. března) a 60 EUR (od 1. dubna). Při plánování schůzek mějte navíc na paměti, že vstup platí od 10:00 hodin.

Jak se lze zapojit?

Pokud máte zájem o spolupráci s kanadskými společnostmi nebo výzkumnými institucemi v oblasti aerospace, obraťte se prosím na RHK Brno.

Jsou otevřené následující možnosti:

- Účast na jarních dvou webinářích (viz výše)

- Zveřejnění vaší žádosti o spolupráci v naší databázi nabídek a poptávek, identifikace a kontaktování vhodných partnerů prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network a kanadským obchodním zmocněncem (také po skončení akce) - termín pro přihlášení: 31. května 2024 přes e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

- Zapojení do na matchmakingu během veletrhu ILA Berlin fomou předem sjednaných schůzek a navázání kontaktů se členy delegace kanadské obchodní mise i řadou dalších firem z celého světa - termín pro přihlášení: 6. června 2024 viz odkaz ZDE.

- Poradenství ohledně možností financování projektů výzkumu a vývoje s kanadskými projektovými partnery

Další základní informace o kanadském leteckém a kosmickém sektoru:

Kontaktní osoba v případě dotazů či zájmu o účast: O. Hrdlička, tel: 532 194 918, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

K eventuálnímu využití nabízíme v této souvislosti rovněž možnost zapojení do obchodní mise českých firem, která zamíří na kanadský veletrh International Aerospace Innovation Forum.

Termín: 21. & 22. května 2024

Místo konání: Montréal, Palais de Congrés, Kanada

Web akce: https://foruminnovation.ca/en/

Zastupitelský úřad v Ottawě skrze projekt na podporu ekonomické diplomacie podpoří českou účast financováním národního stánku a vstupy (včetně možností dojednání B2B meetingů předem) pro jednotlivé firmy. Účastníci si hradí adresné výdaje jako jsou letenky a ubytování. Na Innovation Forum hned navazuje nově pořádaná akce Canadian Space Week (23.-25. května), kde v současné době také probíhají jednání o české účasti. V případě zájmu je tak možné si pobyt v Kanadě prodloužit a navštívit obě akce, případně je možné domluvit i doprovodný individuální program dle preference účastníků.  

V případě zájmu o účast na této akci se prosím registrujte nejpozději do 26. dubna prostřednictvím e-mailu na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zůstaňte v kontaktu

Formulář se odesílá, počkejte prosím...

Vaše soukromí je pro nás důležité. Jestliže se chcete dozvědět více o našich zásadách při ochraně osobních údajů, přečtěte si zde.

Generální partner:

DRFG Investiční skupina logo2018              czech fund

Naši partneři

logo brno3 logotyp jihomoravsky  generali logo  logo-komora   verygoodies    ndb logo
logo DevelopmentAid main large size